Annons

Stockholmsbörsen: Alla branscher backar

Verkstad och telekom fortsatte att pressa Stokholmsbörsen kring lunchtid på torsdagen, då i stort sett samtliga branscher backade i tunn handel.

"Det är allmänt lite baisseartat, men också sommartunt", kommenterar en mäklarchef.

Börstemperaturen i Stockholm och övriga Europa pressades av ett svagt avslut på börshandeln i USA på onsdagskvällen. Dessutom pekade de amerikanska indexterminerna på minus under lunchtid, vilket tyder på en klen handelsstart i USA även på torsdagen.

12-tiden noterades OMXS 30-index 10.48 punkter lägre på 927,70, en nedgång med 1,08 procent. Aktier till ett värde av 4,9 miljarder kronor har hittills omsatts.

I Europa tog Frankfurt och Paris täten med nedgångar på 1,3 procent vardera. DJ Stoxx 50-index var samtidigt ner med cirka 1 procent.

Samtliga branschindex noterade nedgångar i Stockholm, med undantag av konsumentrelaterade bolag. Oriflame var upp med 2,15 procent och Axfood steg med 1 procent.

Energisektorn klarade sig länge bra tack vare Lundin Petroleum i spåren av nya rekordnoteringar för råoljepriset. Men uppgången dämpades efter hand och aktien noterades 1 krona högre till 90 kronor.

Såväl Brent-oljan som WTI-oljan steg kraftigt på torsdagen efter nyheten om rebellattacker och sabotage av oljeledningar i Nigeria, som strypt 120.000 fat olja i daglig produktion.

WTI-oljan noterades till 75:80 dollar per fat, en uppgång på 85 cent. Brentoljan steg med 1:10 dollar till 75:50 dollar.

Efter att länge noterats nära oförändrat, backade Vostok Nafta med 9:50 kronor, eller drygt 2 procent, till 447 kronor. Gazprom, som utgör huvuddelen av investeringsportföljen, tappade 3,7 procent i Moskva på torsdagen.

Verkstadssektorn tillhörde de stora förlorarna bland tungviktarna, inför att flera av bolagen inom sektorn presenterar kvartalsbokslut de närmaste dagarna.

Närmast ut är SKF:s delårsrapport på fredag. Aktien var ned med 3 kronor till 106:50 kronor. Förlorarlistan i OMXS30 toppades av Assa Abloy, Atlas Copco och just SKF.

Volvo-aktien fortsatte däremot att visa styrka under relativt hög omsätttning. Aktien steg med 1:50 kronor till 372:50 kronor. Den senaste vecka har aktien stigit med nästan 5 procent.

Atlas Copco, som presenterar delårsbokslut på måndag i nästa vecka, tillkännagav två förvärv på torsdagen. Det största är 1,1 miljard-köpet av det italienska kompressorföretaget Abac.

Ronnie Leten, Atlas Copcos kompresskorschef, säger till Nyehtsbyrån Direkt att han räknar med att kunna förbättra Abacs lönsamhet inom en treårsperiod. Atlas Copco B var ed 4:50 till 175:50.

Även Nokia och Ericsson hade en dålig dag. Nokia var ner med 2:50 kronor till 137:50 kronor och Ericsson var ner med 20 öre till 22:10 kronor, efter att ha testat 22-kronorsnivån.

Ericssondelägda Sony Ericssons vinst för det andra kvartalet på 211 miljoner euro blev betydligt bättre än väntade 159 miljoner kronor. Samtidigt höjer bolaget marknadsutsikterna för helåret.

Flera andra bolag presenterade delårsrapporter på torsdagen.

Knowits halvårsvinst blev 22 miljoner kronor, jämfört med 15 miljoner i fjol. Resultatet tycktes inte nå upp till marknadens förväntningar. Aktien backade 2 procent till 44 kronor.

I samband med en pressträff på torsdagen flaggade Anders Nilsson, Knowits vd, för en förbättrad prisbild på de nya ramavtal bolaget tecknat på senare tid.

Bioinvent var en dagens stora förlorare, med drygt 9 procent till 6:35 kronor. Bolaget har beslutat att inte fortsätta fas I/II-studien av läkemedelskandidaten BI-201.

Carnegie var upp med 50 öre till 132 kronor inför sin delårsrapport, som presenteras kring 14-tiden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?