Annons

Räntor & valutor: Svaga börser drar ned räntor

Svenska marknadsräntor inledde torsdagens handel med att sjunka upp till 4 punkter. Nedgången var i linje med den internationella utvecklingen efter att aktiekurserna på Wall Street fallit dagen före.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1050 noterades till 4,00 procent, ned 4 punkter från onsdagens stängning. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till -6 punkter (-5).

Torsdagens agenda är tunn, både här hemma och internationellt och handeln väntas vara avvaktande inför Bank of Japans räntebesked i morgon, fredag.

Enligt Nikkei English News kommer BOJ att höja styrräntan med 0,25 procentenheter, den första höjningen sedan år 2000.

På onsdagen förekom spekulationer om att BOJ kanske väljer att gå försiktigare fram och istället höjer med 0,10 procentenheter, men detta stämmer alltså inte enligt medieuppgifterna.

BOJ väntas också säga att räntorna kommer att hållas låga även framöver och det inte föreligger något omedelbart behov att höja styrräntorna mer efter denna höjning.

Enligt Nikkei English News kommer BOJ även att fortsätta att köpa långa japanska statsobligationer för 1.200 miljarder yen per månad.

Europaräntorna pekade också nedåt.

Tyska definitiva KPI-siffror kom in i linje med såväl de preliminära som vad analytiker räknat med. Fransk definitiv KPI var däremot lite lägre än väntat, både jämfört med månaden före och jämfört med ett år tidigare.

Amerikanska räntor, som sjönk i den sena USA-handeln på onsdagen med stöd av sjunkande börskurser, var stabila.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha ökat till 320.000 personer förra veckan, enligt Bloomberg News enkät.

Flera analytiker varnar dock för försiktighet inför statistiken eftersom rapporten kan ha påverkats av speciella faktorer.

Den tioåriga amerikanska benchmarkräntan noterades till 5,09 procent, ned 4 punkter från onsdagens svenska stängning.

På valutamarknaden var dollarn lite svagare mot euron än den var i onsdagens eftermiddagshandel.

Kronan hade samtidigt stärkts 1 öre mot dollarn, men tappat lika mycket mot euron.

Enligt senaste Demoskopmätningen, som publiceras av TV4 och Expressen, har den borgerliga alliansen ryckt åt sig en ganska rejäl ledning över regeringen och stödpartierna den senaste månaden.

SEB Merchant Banking skriver i en analys att de räknar med att ett maktskifte skulle innebära starkare krona, på grund av förväntningar om mer positivt näringsklimat och minskat utflöde, och lägre räntor, då statliga bolag säljs ut. Förslaget om sänkt eller slopad fastighetsskatt är egentligen det enda orosmolnet var gäller konkreta förslag eftersom det skulle ge en flackare avkastningskurva, enligt analytikerna.

SEB Merchant Banking påminner samtidigt att det inte blir "business as usual" om socialdemokraterna vinner.

"Persson måste söka stöd hos ovanligt samarbetsovilliga partners, vilket skulle kunna leda till att marknadens tolkning kan bli att den politiska risken inte ligger i en borgerlig seger (som det traditionellt varit) utan snarare i en svag s-regering", skriver SEB Merchant Banking.


torsdag kl 9.05 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:2156 (7:2287) SSV dec 2,39 (2,39)
EUR/SEK 9:1776 (9:1700) SO 1050 4,00 (4,04)
EUR/USD 1:2719 (1:2687) Räntegap/ty -6 (-5)
US obl 10y 5,09 (5,13) Tysk obl 10y 4,06 (4,09)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?