1515

Räntor & valutor: Geopolitisk oro sänker räntor

Internationella räntor sjönk i torsdagens förmiddagshandeln. Ränterörelserna hänförs till fallande börskurser och allmän geopolitisk oro. Svenska räntor följde med ned.

Israels tvåfrontskrig trappades upp på torsdagen då landet inledde en blockad mot Libanons land- och sjövägar. Israel gick även in i libanesiskt luftrum.

I tillägg till Israels attacker mot Libanon och konflikten i Gaza, är läget även spänt med anledning av Nordkoreas missilprovskjutningar. Även konflikten angående Irans kärnprogram, bomberna i Indien och upptrappat våld i både Irak och Afghanistan spär på oron på världsmarknaderna. Resultatet är, bland annat, fallande börskurser och sjunkande räntor.

"Det är mycket oro i världen och många går från aktier till räntepapper nu", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Han hänför även de fallande aktiekurserna, i Sverige, till att många bolag inte nått upp till förväntningarna efter presentationen av halvårsrapporterna.

"Flera bolag når inte upp till förväntade resultat i halvårsrapporterna. Det ger ytterligare en anledning till att man går över från aktier till (ränte)papper", säger han.

I förmiddagshandeln sjönk svenska marknadsräntor över hela linjen med upp till 6 punkter. Strax före lunch noterades räntan på den tioåriga svenska benchmarkobligationen till 3,98 procent, ned just 6 punkter från svensk stängning på onsdagen.

Räntegapet till dess tyska motsvarighet vidgades till -6 (-5).

Vid sidan av geopolitiskt fokus, riktas mångas blickar även mot fredagens räntebesked från Bank of Japan.

Enligt Nikkei English News kommer BOJ att höja styrräntan med 0,25 procentenheter, den första höjningen sedan år 2000.

BOJ väntas också säga att räntorna kommer att hållas låga även framöver och det inte föreligger något omedelbart behov att höja styrräntorna mer efter denna höjning.

"Beskedet och även kommentarerna angående hur BOJ kommer att gå vidare blir mycket intressant", säger analytikern som allmänt betecknar räntehandeln som "avvaktande" inför beskedet.

Europaräntorna sjönk också på torsdagen på fallande börskurser och allmän världsoro. Morgonens KPI-siffror från euroland fick föga marknadspåverkan.

Tyska definitiva KPI-siffror kom in i linje med såväl de preliminära som vad analytiker räknat med. Fransk definitiv KPI var däremot lite lägre än väntat, både jämfört med månaden före och jämfört med ett år tidigare.

Den tyska tioåriga statsobligationen noterades till 4,04 procent, ned 5 punkter.

Amerikanska räntor sjönk ytterligare någon punkt på torsdagen, efter att ha sjunkit på sjunkande börskurser i onsdagens sena handel. Strax före lunch noterades den tioåriga amerikanska statsobligationen till 5,09 procent, ned 4 punkter från onsdagens svenska stängning.

"Israel är ett orosområde på grund av geopolitiska skäl och aktiemarknaderna har sålts av, vilket är tillräckligt för folk att köpa obligationer...Obligationer drar fördel av 'safe haven flows'", säger Christoph Rieger, räntestrateg på Dresdner Kleinwort, till Bloomberg News.

På eftermiddagen kommer för amerikansk del siffror över antalet nyanmälda arbetslösa, som väntas ha ökat med 7.000 till 320.000 personer förra veckan, enligt Bloomberg News enkät.

Flera analytiker varnar dock för försiktighet inför statistiken eftersom rapporten kan ha påverkats av säsongsmässiga faktorer samt av ledigheten över Independence Day då arbetslöshetsförmedlingarna håller stängt.

På valutamarknaden stärktes kronan mot både dollarn och euron, på morgonen, men tappade därefter mark igen. Strax före lunch kostade en dollar 7:21 kronor medan en euro gick för 9:17, drygt.

Dollarn fortsatte att tappa mot både yenen och euron i förmiddagshandeln. Analytiker som AFX News talat med uppger att yenen får stöd av förväntningarna på en räntehöjning från BOJ på fredagen. Vidare verkar den geopolitiska oron dollarnegativt, i kombination med höga oljepriser. Mot euron stod dollarn i 1:27, drygt, strax före lunch.

torsdag kl 11.25 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:2155 (7:2287) SSV dec 2,38 (2,39)
EUR/SEK 9:1762 (9:1700) SO 1050 3,98 (4,04)
EUR/USD 1:2718 (1:2687) Räntegap/ty -6 (-5)
US obl 10y 5,09 (5,13) Tysk obl 10y 4,04 (4,09)


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?