Annons

Asien följde USA i spåren

De asiatiska börserna fortsatte falla på torsdagen i spåren av nedgången i USA på onsdagskvällen.

Nedgången var bred och rätt kraftig. Nikkei-indexet backade för tredje dagen i rad. De kinesiska börserna backade mest.

Aktier relaterade till teknik- och elektroniksektorn ledde nedgången i Japan efter att de amerikanska bolagen Dell och Apple fått sänkta rekommendationer och prognoser på onsdagen.

Canon föll med 1,8 procent och Hon Hai tappade 2,5 procent. Samsung föll med 0,7 procent. Bolaget levererar minneskort till Apples iPods och påverkades därför negativt då Credit Suisse sänkte säljestimaten för iPod.

Även biltillverkarna hade en tung dag. Toyota föll med 1,9 procent och Hyundai med 2,7 procent.

Båda bolagen är mycket beroende av export till USA, så mycket som 70 procent av Toyotas rörelsevinst kommer från Nordamerika.

"Värderingen av dessa bolag blir bara lägre men innan investerarna vågar börja köpa igen måste det komma tecken på att avmattningen i den amerikanska ekonomin vänder. Som det ser ut nu får vi se flera sänkningar av vinstestimaten och det oroar marknaden", säger en analytiker till Bloomberg News.

Läkemedelsbolagen hörde till vinnarna i Japan eftersom investerarna nu söker aktier som fluktuerar mindre och ger en stabil avkastning under oroliga tider. Astella, som är ett av Japans största läkemedelsbolag steg med 2,3 procent och Eisai med 1,1 procent.

WTI-oljan för leverans i augusti fortsatte stiga i Asien som en följd av oron i Mellanöstern. Priset var upp 28 cent till 75:23 dollar.

Det japanska oljebolaget Inpex steg med 4 procent.

De kinesiska börserna gick allra sämst. Orsaken var nyheter om att företag ska genomföra emissioner som förväntas föra pengar bort från aktier som nu är noterade.

"Nya aktier har en negativ inverkan på marknaden", säger Wu Jianfei, förvaltare vid CCB Principal.

Daqin Railway som sköter Kinas huvudlinje för koltransporter planerar att emittera aktier för 1,9 miljarder dollar. Iron & Steel, Kina tredje största stålproducent, ska sälja aktier och obligationer för cirka en miljard dollar.

Marknadstemperatur klockan ca 08.10
=======================================
Nikkei 225 -1,0%
Topix Tokyo -0,8%
Hongkongs Hang Seng -0,5%
China Shang Composite -3,7%
China Shenz Composite -4,5%
Sydkoreas Kospi -1,1%
Singapores STI -0,9%%
Taiwans Taiex -1,0%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?