Annons

Wall Street: Teknik gav uppgång till slut

Efter att under stora delar av tisdagen legat på minussidan, vände USA-börserna upp i sluthandeln med tekniksektorn i täten.

Börstemperaturen dämpades länge av en färsk vinstvarning från Lucent, samt en svag delårsrapport från aluminiumjätten Alcoa.

Vid stängningen var Dow Jones Industrial Index upp med 0,3 procent till 11.135. S&P 500 var upp med 0,4 procent till 1.273. Nasdaq Composite steg 0,6 procent till 11.793.

Aktieomsättningen uppgick till nästan 1,6 miljarder på New York-börsen och till drygt 2 miljarder på Nasdaq.

Sektorsvis bidrog halvledartillverkarna och energirelaterade bolag till uppgångarna. Bland förlorarna fanns bland annat flygbolagen.

Bolagspecifikt stod Lucent och Alcoa i fokus.

Lucent tappade 6,4 procent efter att bolaget vinstvarnat efter den ordinarie börshandeln stängt på måndagskvällen. Lucent uppgav att vinsten per aktie för tredje kvartalet, april-juni, väntas bli 2 cent och att försäljningen spås bli 2,04 miljarder dollar. Analytikernas förväntningar låg på ett resultat per aktie på 4 cent och en försäljning på 2,34 miljarder dollar, enligt Thomson Financial.

Branschkollegan JD Uniphase var ned med 2,3 procent.

Aluminiumproducenten Alcoa lyckades inte överträffa analytikernas estimat då delårsrapporten presenterades efter stängning på måndagen. En besvikelse var också att Alcoas vd Alain Belda sa att bolaget inte blivit uppvaktat av några budgivare. Alcoas nettoresultatet steg med hela 85 procent till 460 miljoner dollar. Trots att resultatet var exakt i linje med analytikernas konsensus backade aktien med 4,1 procent i efterhandeln. I maj steg Alcoas aktie till den högsta noteringen på två år efter spekulationer om bolaget var en uppköpskandidat.

I den ordinarie handeln på tisdagen föll aktien med hela 4,9 procent.

Flera teknikbolag steg. Intel toppade vinnarlistan i Dow Jones med en uppgång på 2,7 procent. Hewlett-Packard steg med 1,9 procent.

Jättarna fick stöd av uttalanden från halvledartillverkarna KLA-Tencor och Applied Material om att efterfrågan kan vara starkare än marknaden räknar med. Applied Material steg med 2,2 procent.

Pepsi klättrade nästan 5 procent efter att JP Morgan höjt vinstestimatet inför bolagets kvartalsrapport till 77 cent.

Svenskrelaterade aktier som handlas i USA steg överlag jämfört med slutnoteringarna i Stockholm tidigare på tisdagen. Astra Zeneca steg med 3:45 kronor till 432,95 kronor, Ericsson betalades 26 öre högre till 22,86 kronor.

Autoliv däremot backade motsvarande 86 öre till 395,14 kronor.

Vid stängningen noterades den tioåriga amerikanska statsobligationen ned 3 punkter till 5,10 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?