Annons

Stockholmsbörsen: Höjda metallpriser lyfter Boliden

Stockholmsbörsen låg på plus under på onsdagen. Rekommendationer från Goldman Sachs och Deutsche Bank satte fart på tunga bolag som Volvo, Atlas Copco och Assa Abloy.

Klockan 12.30 var OMXS30-index upp 0,3 procent till 942,1. Aktier till ett värde av 5,0 miljarder kronor hade omsatts.

Ericsson noterade en nedgång på 10 öre till 22,50 kronor. Carnegie upprepade sin underperform-rekommendation för aktien efter Lucents vinstvarning på tisdagens.

"Vi har inte sett någonting som indikerar en starkare tillväxttakt under andra halvåret och väntar vi oss fortfarande att bolaget ska sänka utsikterna", skrev Carnegie enligt AFX News.

Nokia noterades däremot 2 kronor högre på 141 kronor.

De svenska råvarubolagen stärktes i spåren av höjda priser för såväl koppar och zink som råolja. Boliden noterades 6,50 kronor högre på 134 kronor. Lundin Petroleum och Vostok Nafta var upp 1,1 respektive 0,9 procent till 89,75 och 455 kronor.

Astra Zeneca noterades samtidigt 2,50 kronor högre på 432 kronor. Läkemedelsjätten har av Europeiska läkemedelsmyndigheter fått godkänt för utökat användande av bröstcancerpreparat Arimidex.

Bland de bolag som fått höjda rekommendationer till köp från Deutsche Bank noterades Holmen 2,4 procent högre och Stora Enso 3,3 procent.

Goldman Sachs höjda rekommendationer för Volvo och Atlas Copco satte upp B-aktierna med 8,50 respektive 0,50 kronor till 373,50 och 181 kronor. Investmentsbankens sänkta rekommendation för Assa Abloy tog samtidigt ner låsjätten 1 krona till 119 kronor.

ABB steg med 2,25 kronor till 91,50 kronor. Bolaget presenterade en vindkraftsverksorder värd 33 miljoner dollar.

Tele2 noterades 50 öre högre på 70,75 kronor. Teleoperatören har under de senaste två veckorna tagit order värda strax under en halv miljard kronor och bolaget spår att marknadsandelar har tagits av Telia Sonera, skriver SvD Näringsliv på onsdagen. Telia Sonera var samtidigt upp 10 öre till 41,40 kronor.

NCC noterades 1,50 kronor lägre på 164,50 kronor trots att bolaget presenterat två nya order. Bolaget ska dels bygga tunnlar i Norge för 570 miljoner kronor samt dels bygga en golfanläggning för 214 miljoner kronor.

Husqvarnas återkallning av 174.000 trädgårdstraktorer i USA tyngde aktien med 2,2 procent till 79,75 kronor. Återkallningen kom efter att ett antal traktorer visat sig ha problem med bränsleledningar.

Enligt Husqvarnas IR-chef Åsa Stenqvist tillverkar bolaget ungefär 800.000 trädgårdstraktorer per år och problemen ser i dagsläget ut att få marginell påverkan på Husqvarnas helårsresultat.

Geveko fanns bland förlorarna, med en nedgång på 2,6 procent till 187 kronor. Bolaget meddelade under morgonen att dess industrirörelse kommer att ha ett lägre resultat i år än i fjol. Samtidigt meddelades dock att en order tecknats med rumänska vägverket värd drygt 800 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?