1515

Europabörser: Råvaror vinnare

De europiska börserna steg under onsdagen med teknologi och råvarusektorer bland vinnarna.

"Det finns ingen anledning för råvaruproducentaktierna att falla om den ekonomiska tillväxten fortsätter som vi sett hittills", säger Phillippe Forni, vid Cardif Asset Management i Paris, till Bloomberg News.

Vid 15.30-tiden var DJ Stoxx 50-index upp 0,4 procent. Bloomberg European 500 hade samtidigt stigit med 0,6 procent.

Bland oljebolagen var Total, Statoil och Norsk Hydro 1,3, 1,9 respektive 2,9 procent högre med kraft från ett oljepris som låg fortsatt över 74 dollar per fat.

Inom gruvsektorn tog Boliden ledartröjan, upp 6,3 procent. Sektorn stärktes av högre metallpriser. Xstrata var upp 5,4 procent och BHP Billiton 2,1 procent. Polens största kopparproducent KGHM Polska Miedz klättrade 5,7 procent.

Stålsektorn var vinnare bland Bloombergs Europasektorer med Mittal Steel i täten, upp 5,8 procent.

ASML Holdings och Infineon Technologies steg med halvledarsektorn i spåren av att amerikanska KLA-Tencor och Applied Materials signalerat att efterfrågan är starkare än analytikerna väntat sig.

De europeiska spelbolagen hade starka utvecklingar efter att analytiker spått att ett lagförslag som ska hämma spelbolagen inte kommer att godkännas av den amerikanska Senaten. Partygaming och Sportingbet steg 4,3 respektive 2,7 procent i London medan Betandwin var upp 1,7 procent i Wien.

I Oslo backad Tandberg med 5,9 procent trots att bolagets rapport kom in över analytikernas förväntningar.

I Helsingfors rådde uppgångar inom skogssektorn. Stora Enso steg 3,2 procent efter att Deutsche Bank höjt sin rekommendation till köp från sälj. UPM-Kymmene var upp 2,0 procent efter att ha höjts till behåll från sälj.
Marknadstemperatur ca klockan 15.30
===================================
DJ Euro Stoxx 50 +0,4%
Bloomberg European 500 +0,6%
London FTSE 100 +0,4%
Frankfurt DAX +0,8%
Paris CAC 40 +1,0%
Köpenhamn OMXC 20 +0,5%
Oslo All Share +2,1%
Helsingfors OMXH 25 +0,9%
Stockholm OMXS 30 +0,3%


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?