Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson sänker börsen

Ericsson fortsatte falla på tisdagsförmiddagen och drog Stockholmsbörsen med sig. Flera mäklare anser dock att raset i Ericsson-aktien är överdrivet, och att Lucents vinstsvarning inte borde påverka Ericsson så mycket som nu är fallet.

Strax efter klockan 12 var OMXS 30 ner 1,1 procent till 943. Omsättningen var låg, 6,1 miljarder kronor.

Ericsson handlades för 22,50, vilket motsvarade en nedgång på 0,90 kronor eller 3,8 procent. Som lägst handlades Ericsson för 22,20 kronor
"Det här är överdrivet, på något annat sätt kan inte jag förklara utvecklingen. Lucent har alltid haft problem", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan mäklare är inne på samma linje.
"Ericsson ska reagera negativt på Lucents vinstvarning men inte så här mycket. En orsak till fallet är att handeln är så tunn, en normal handelsdag skulle knappast aktien falla på det här sättet", säger mäklaren.

Tidigare under morgonen sa en tredje mäklare till Nyhetsbyrån Direkt att han förutsåg en återhämtning för Ericsson under dagen.

"Det här är en överreaktion. Lucent har mycket större problem än vad Ericsson har. Jag tror att både Ericsson och börsen som helhet återhämtar sig under dagen", sa mäklaren till Direkt strax efter 9.30 då Ericsson handlades för 22,90.

Han tror att fokus ganska snart kommer att flyttas från Lucents vinstvarning till Ericssons rapport på fredag nästa vecka. Förväntningarna inför den är ganska lågt ställda.

Det intressanta blir hur hanteringen av Marconi fungerat, enligt mäklaren.

Nokia föll inte lika kraftigt som Ericsson. Aktien backade med 1,50 kronor till 140 kronor. Nokia är inte lika beroende av nätverksamheten som Ericsson och Lucent.

Marknaden reagerade negativt på Investors halvårsrapport, aktien föll med 1,50 kronor till 131. Bolagets substansvärde uppgick till 183 kronor vid halvårsskiftet, jämfört med 191 kronor den sista mars.

"Investors substansrabatt på nästan 30 procent är historiskt hög och intressant. De verkar ha varit kreativa med bokföringen i samband förvärvet av Gambro och inte låst upp speciellt mycket kapital, det gör att de fortsättningsvis har stor handlingsfrihet", kommenterar en mäklare.

Ett annat bolag som lämnade halvårsrapport innan börsöppning var Avanza. Nettoresultatet blev 100 miljoner kronor jämfört med 43,1 miljoner under samma period i fjol. Provisionsintäkterna mer än fördubblades till 210 miljoner kronor och antalet depåkunder ökade med 12.000 netto under det första halvåret. Avanzas aktie backar med 5,00 kronor till 132.

Det enda bolaget inom OMXS30 som gick emot den negativa utvecklingen på Stockholmsbörsen var Föreningssparbanken som steg med 50 öre till 189 kronor.

Råvarubolagen hörde till förlorarna. Vostok Nafta tappade 8,50 kronor till 457,50 medan Boliden föll med 2,50 till 126 kronor.

Atlas Copco var ner 4 kronor till 194,50 medan Telia Sonera backade med 40 öre till 41,30.

I Europa sjönk kurserna överlag på tisdagen. DJ Stoxx 50-index var ned 0,5 procent. Bloomberg European 500 hade samtidigt också gått ned med 0,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?