Annons

Räntor & valutor: Ned efter KPI-siffror

SCB:s KPI-statistik visade på en något högre inflation den senaste månaden än vad marknaden förväntat sig.

De svenska konsumentpriserna var oförändrade i juni jämfört med i maj och steg med 1,5 procent jämfört med juni 2005. Analytikernas förväntningar var enligt SME Direkts enkät att konsumentpriserna skulle ha sjunkit med 0,1 procent från i maj och stigit med 1,5 procent jämfört med juni förra året.

Även för den underliggande inflationen UND1X var förväntningarna -0,1 respektive +1,5 procent. Utfallet för juni blev oförändrat i månadstakt och +1,5 procent i årstakt.

Kronan stärktes tillfälligt mot såväl dollarn som euron efter KPI-statistiken, men föll snabbt tillbaka igen.

Vad som drog upp konsumentpriserna var högre priser på bensin och el, som bidrog uppåt med vardera 0,1 procentenheter, liksom högre priser på paketresor som bidrog med 0,2 procentenheter. Swedbank Markets skriver i en kommentar att de överraskats något av de högre bensinpriserna och därför justerar upp sin prognos för inflationen i juli till oförändrad från tidigare -0,1 procent.

Säsongsnormala prissänkningar på kläder och grönsaker bidrog nedåt med vardera 0,2 procentenheter. Inom posten grönsaker var det huvudsakligen en rejäl prissänkning på tomater, -40,7 procent, som drog ned KPI.

I går kom statistik från Mäklarstatistik som visade att prisökningstakten för bostadsrätter har börjat avta. Eftersom Riksbanken numer inte enbart ser till inflationsstatistik, utan även har börjat beakta tillgångsprisernas utveckling, har marknadens intresse för huspriserna ökat.

SCB:s småhusbarometer på tisdag förmiddag visade att prisökningen på småhus fortsätter. Priserna på permanenta småhus ökade 3 procent under andra kvartalet och med 12 procent jämfört med andra kvartalet 2005. Medelpriset för ett småhus är nu knappt 1,6 miljoner kronor.

En svensk analytiker säger att gårdagens siffror från Mäklarstatistik, som visade på en avmattning i prisökningarna, var "lite mer intressanta". Han sade också att prisökningstakten för småhus inte borde kunna göra Riksbanken mer hökaktig.

Riksbankens statistik över portföljinvesteringar i maj visade ett inflöde av kapital på 47,6 miljarder kronor. Maj blev därmed den första månaden 2006 där portföljinvesteringarna genererade ett inflöde av kapital. Den främsta anledningen till detta är utländska köparens intresse för svenska räntepapper.

De svenska räntorna pekade nedåt på förmiddagen och vid lunchtid var den tioåriga räntan ned 3 punkter till 4,01. Räntedifferensen mot den tyska motsvarigheten vidgades till -5 punkter (-4).

De europeiska räntorna sjönk även de under tisdag förmiddag. I eftermiddag klockan 15.30 talar ECB-chefen Jean- Claude Trichets vid en pressbriefing i Frankfurt i samband med lanseringen av STEP (Short-Term European Paper).

Kit Juckes på Royal Bank of Scotland Group säger till Bloomberg News att Jean-Claude Trichet måste vara mycket hökaktig för att det ska påverka obligationsmarknaden.

"Så mycket är redan inprisat", säger han.

I dag sammanträder ekofingruppen, men den väntas inte komma med andra besked än vad eurogruppen gjorde på måndagskvällen, då eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade att han räknar med att ECB höjer räntan på nytt den 3 augusti och att ECB-chefen Trichet tydligt flaggat för det.

Ekonomikommissionären Joaquin Almunia varnade också för högre inflation och inflationsförväntningar. Men tillväxten är fortsatt god, och kommissionen hoppas kunna revidera upp sin prognos om en BNP-tillväxt på 2,1 procent i år från i maj i den nya prognosen i september.

Amerikanska räntor har rört sig lite i den europeiska handeln under tisdag förmiddag och den tioåriga statsobligationsräntan var vid lunchtid 5,12 procent, 2 punkter ned från måndagens svenska stängning.

Toshihiko Sakai, obligationshandlare på Mitsubishi UFJ Trust Banking Corp i Singapore, säger till Bloomberg News att marknaden är avvaktande och inväntar nya ledtrådar för vad som kan hända med den amerikanska ekonomin innan de ändrar sina positioner.

"Det är en viss motvilja mot att handla på dessa nivåer på grund av bristen på ekonomiska data. Innan vi ser fler tecken på vad Fed kommer att göra är det ingen brådska att köpa eller sälja", säger han.

På valutamarknaderna fortsatte kronan under tisdag förmiddag sin försvagning från måndagen. Den stärktes dock en del under sen förmiddag och var vid lunchtid i det närmaste oförändrad mot såväl euron som dollarn jämfört med gårdagens stängning.

"Marknaden har kanske varit väl hökaktig på inflationen", säger samme svenske analytiker och fortsätter att säga att under tisdagen kan det ha lösts ut en del stop- lossar av måndagens kronförsvagning.

tisdag kl 12.00(måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:2145 (7:2143) SSV dec 2,39 (2,39)
EUR/SEK 9:1898 (9:1850) SO 1050 4,01 (4,04)
EUR/USD 1:2737 (1:2731) Räntegap/ty -5 (-4)
US obl 10y 5,12 (5,14) Tysk obl 10y 4,06 (4,08)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?