Annons

Wall Street: Tungviktarnas vinstvarningar tyngde

Vinstvarningar från tungviktarbolagen AMD samt 3M tyngde de amerikanska börsindexen, som föll på
bred front på fredagen. Svenskrelaterade aktier som handlas i New York backade också över lag jämfört slutnoteringarna i
Stockholm.

Efter halvtid försökte indexen ta sig över nollstrecket, men säljtrycket tog över i den andra halvan av handelssessionen och Dow Jones Index stängde 1,2 procent lägre på 11.091.

Det bredare S&P 500 var ner med 0,7 procent till 1.265, medan Nasdaq Composite backade med 1,2 procent till 2.130.

Aktieomsättningen uppgick till 1,4 miljarder på New York börsen och till nästan 1,8 miljarder på Nasdaq Composite.

"Vi hade inga bra ingredienser för en bra fredag, när tungviktare som 3M sänker sina estimat, statistik som pekar på något lägre sysselsättningstillväxt och högre inflation. Att oljepriset stiger över 75 dollar per fat hjälper heller inte till", uppger en förvaltarchef i en kommentar till Marketwatch.

Före börsöppning publicerades den amerikanska sysselsättningsstatistiken för juni. Antalet sysselsatta ökade med 121.000 personer i juni, vilket var lägre än analytikernas förväntning på 175.000 personer. Arbetslösheten var samtidigt 4,6 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

Däremot steg timlönen med 0,5 procent i juni, högre än ökningen på 0,3 som analytikerna förutspått, vilket spädde på oron för inflation och osäkerhet kring huruvida den amerikanska centralbankens räntehöjningscykel är över eller inte.

Råoljeprisuppgången dämpades i New York-handeln efter att ha toppat på nästan 76 dollar per fat. Vid golvhandelns stängningen på New York Mercantile Exhange betalades WTI- kontraktet till 74,09 per fat, en nedgång med 1,4 procent jämfört med gårdagen.

Sektorsvis stod teknikbolagen i fokus sedan AMD efter börsens stängning på torsdagen varnat för att försäljningen för andra kvartalet blir lägre än vad som tidigare väntats.

AMD-aktien stängde ned med 1,1 procent och drog med sig flera andra tungviktare inom sektorn i fallet. Konkurrenten Intel var ner med 1,5 procent. IBM föll med 2,1 procent och placerade sig högt på förlorarlistan i Dow Jones.

Fredagens stora förlorare blev 3M, som tappade nästan 9 procent av sitt börsvärde efter att post-it-tillverkaren sänkt sin vinstprognos för det andra kvartalet. Dessutom räknar 3M med att försäljningen hamnar i den nedre delen av prognosintervallet.

I förhandeln handlades aktien upp efter att JP Morgan höjt sin rekommendation för aktien till övervikt från tidigare neutral.

Mot strömmen gick General Motors efter att bolaget fått sin rekommendation höjd till behåll från sälj av Deutsche Bank. Aktien toppade vinnarlistan i Dow Jones, med en uppgång på 1 procent.

Bolaget styrelse har formellt beslutat att inleda samtal med Nissan och Renault om en möjlig allians med mellan biljättarna.

På plussidan i Dow Jones fanns även Alcoa, med en uppgång på 0,4 procent för aktien. Bolaget är ett av storbolagen som är först ut att inleda den amerikanska rapportsäsongen, med delårsbokslut på måndag.

I USA-handlen backade svenskrelaterade aktier över lag. Autoliv var ned med 2,20 kronor jämfört med slutnoteringen i Stockholm Astrazeneca var motsvarande ner med 1 krona och Ericsson med 14 öre.

Vid stängningen i USA noterades den 10-åriga amerikanska statsobligationen 5 punkter lägre till 5,14 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?