Annons

Räntor & valutor: Räntorna vänder uppåt

Svenska marknadsräntor vände svagt uppåt på förmiddagen efter att ha inlett måndagens handel på något lägre nivåer. Även i övriga Europa kröp räntenivåerna svagt uppåt.

Inkommande SCB-statistik gav inte någon helt entydig bild av den svenska industrikonjunkturen i maj, men totalt sett bekräftas bilden av ett fortsatt bra drag i den svenska ekonomin. Industriproduktionen steg 0,8 procent jämfört med i april och 6,3 procent jämfört med samma månad 2005. Orderingången sjönk 7,8 procent jämfört med i april, men steg 5,2 procent jämfört med samma månad i fjol.

"Det finns mycket brus i statistiken (säsongsfaktorer och den vanliga månatliga volatiliteten). Rensat för detta är situationen gynnsam och speglar den stigande förtroendenivån i näringslivet - en bekräftelse på det starka läget för svensk ekonomi", skriver Henrik Mitelman, chefsstrateg på SEB Merchant Banking i en kommentar.

Det starka konjunkturläget bekräftas också av SCB:s aktivitetsindex för maj. Trendvärdet steg med 0,45 procent, vilket uppräknat i årstakt motsvarar en ökning med 5,5 procent.

Dansk och norsk KPI-statistik för juni gav också ett något blandat intryck, och innebar inte någon självklar vägledning inför den svenska KPI-statistiken på tisdag. Den danska inflationstakten steg till 2,2 procent i juni, från 2,0 procent i maj. Enligt Bloomberg News enkät väntades en nedgång till 1,9 procent. Det var främst boendekostnader och transportposten som ledde till att KPI steg 0,3 procent mellan maj och juni.

I Norge bidrog sjunkande elpriser till att inflationstakten sjönk till 2,1 procent i juni från 2,3 procent i maj, analytiker hade väntat en inflationstakt på 2,2 procent. Elpriserna ingår dock inte i norska kärn-KPI, och den underliggande inflationstakten steg oväntat till 0,8 procent från 0,7 procent i maj.

Norska marknadsräntor reagerade inte påtagligt på inflationssiffrorna men den norska kronan stärktes ett par öre mot euron.

SCB publicerar svensk juni-KPI i morgon, tisdag, klockan 9.30. Enligt SME Direkts enkät väntas priserna ha sjunkit 0,1 procent från i maj och stigit 1,5 procent jämfört med juni 2005, räknat både som KPI och UND1X.

På valutamarknaden stabiliserades dollarn mot japanska yen i Europa efter att ha försvagats i den asiatiska måndagshandeln. Veckoagendans på förhand mest emotsedda punkt är Bank of Japans penningpolitiska möte torsdag-fredag, och marknadsaktörer förbereder sig nu för att perioden med nollränta går mot sitt slut.

Statistik på måndagen gav stöd till förväntningarna om att den japanska centralbanken nu kan höja styrräntan, de japanska bankernas utlåning ökade 1,8 procent juni jämfört med motsvarande månad 2005. Det var den största ökningstakten sedan i mars 1996. En annan rapport visade att maskinorderingången sjönk mindre än väntat i maj, -2,1 procent mot väntade -5,0 procent, och steg 15,8 procent på årsbasis.

Fujio Mitarai, ordförande för den mäktiga japanska näringslivsorganisationen Keidanren, sade på måndagen att ekonomin nu är redo för en räntehöjning från Bank of Japan. Från regeringshåll kommer dock fortsatt vissa önskemål om att centralbanken ska fortsätta med nollräntepolitiken.

Den svenska kronan stärktes något efter den svenska industristatistiken och den oväntat höga inflationstakten i Danmark i juni, men förstärkningen avbröts efter den norska inflationssiffran. Vid lunchtid handlades euron nära fredagens stängningsnivå mot den svenska kronan medan dollarn hade blivit 1 öre dyrare.

Klockan 16.00 kommer statistik över amerikanska grossistlager i maj, och i kväll träffas eurogruppen i Bryssel.

måndag kl 11.10(fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:1487 (7:1369) SSV dec 2,39 (2,39)
EUR/SEK 9:1526 (9:1495) SO 1050 4,04 (4,03)
EUR/USD 1:2803 (1:2821) Räntegap/ty -4 (-5)
US obl 10y 5,14 (5,14) Tysk obl 10y 4,08 (4,08)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?