Annons

Asienbörser: Rekordutlåning lyfter Tokyobörsen

Asienbörserna stärktes på måndagen med finanssektorn bland vinnarna sedan en japansk statlig rapport visat att belåningen stigit i den snabbaste takten på över tio år. Sydkoreanska Kospi-indexet stängde på den högsta nivån på fem veckor.

"Bankutlåningen har en stor efterfrågan och höjda räntor kommer att synas direkt i resultattillväxten", sade Hisakazu Amano, vid T&D Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Bland de japanska bankerna steg Mizuho Financial Group och Mitsubishi UFJ Financial Group med 6,6 respektive 5,2 procent. Sydkoreanska Kookmin Bank steg 2,6 procent och stärktes även av att investmentbanken Tong Yang i en färsk analys spådde att Kookmin ska nå ett rekordresultat på helåret 2006.

Exportbolagen tyngdes dock av fredagens amerikanska lönestatistik som visade en större ökning än väntat vilket spädde på inflationsoron. Mitsubishi Motor var ner med 0,9 procent.

Sharp, LG Philips och övriga tillverkare av platta bildskärmar tyngdes även av 3M:s vinstvarning som berodde på en svagare efterfrågan för platta tv-apparater.

Marknadstemperatur klockan ca 08.20

Nikkei 225 +1,6%
Topix Tokyo +1,3%
Hongkongs Hang Seng +0,4%
China Shang Composite -0,1%
China Shenz Composite +0,2%
Sydkoreas Kospi +2,0%
Singapores STI +0,3%
Taiwans Taiex +0,3%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?