1515

GM vinnare på USA-börserna

De var små rörelser i de stora amerikanska börsindexen på fredagen, dagen efter den stora uppgången i samband med Feds räntebesked.

Investerarna började åter analysera riskerna för att inflationen ska pressa Fed att göra en ny räntehöjning i augusti. Marknaden kommer under sommaren att vara känslig för information som kan ha inverkan på inflationen i USA.

"Inflationen är fortfarande i högsta grad en levande fråga", sa Lawrence Creatura vid Clover Capital Management till Bloomberg News.

Efter att hela dagen pendlat kring nollstrecket stängde Dow Jones-indexet ner 0,2 procent på 11.166. S&P 500 tappade 0,2 procent och Nasdaq 0,1 procent.

Omsättningen på New York-börsen var 2.379 miljoner aktier och på Nasdaq 2.753 miljoner aktier.

Den stora vinnaren var General Motors vars aktie steg med 8,6 procent. Det sedan storägaren Kirk Kerkorian har uppmanat bolagsledningen att skapa en allians med konkurrenterna Renault och Nissan. Något som Renault senare bekräftade att de kan tänka sig att diskutera.

I spåren av General Motors uppgång steg även Ford, uppgången stannade vid 8,3 procent.

Läkemedelsbolagen gick starkt. Merck steg med 1,5 procent och Pfizer med 1,0.

Till vinnarna på Dow Jones hörde också Alcoa, som fick stöd från ett stigande aluminiumpris, vars aktie steg med 1,5 procent.

Största förloraren på Dow Jones var Procter & Gamble som backade med 2,5 procent. Intel tappade 2,0 procent och Home Depot 1,8.

Apple föll med 3,3 procent. Bolaget har startat en internutredning om sina egna optionsprogram. Problem med optionsprogram har även Computer Sciences som föll med hela 13,3 procent.

Ett annat bolag inom databranschen som hade en tung dag var EMC vars aktie handlades ner med 2,5 procent. Analytiker anser att bolagets bud värt 2,1 miljarder dollar på RSA Security är för högt.

Palm tappade 13,7 procent. Marknaden är missnöjd med bolagets prognos för vinst per aktie för det pågående kvartalet. I samband med presentationen av kvartalsrapporten efter börsens stängning på torsdagen uppgav bolaget att vinsten per aktie blir 18-19 cent, analytikerna hade en räknat med att prognosen skulle vara 22 cent. På räntemarknaden noterades den amerikanska tioåriga räntan till 5,14 procent, vilket var 6 punkter lägre jämfört med torsdagens notering.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?