1515

Wall street: Jobbdyk lyfte börserna

De amerikanska börserna steg på fredagen understödda av sysselsättningsstatistik som visade
sig vara sämre än förväntat.

Detta minskade marknadens oro för att FED ska fortsatta höja räntan samtidigt som börserna sköt i höjden.

"FED har gjort sitt jobb, det här är väldigt bra nyheter för aktiemarknaden", sa förvaltaren Nick Calamos på Calamos Asset Management, enligt Bloomberg News.

Vid stängningsdags hade Dow Jones Industrial Average stigit 1,2 procent till 11.578 medan S&P 500 klättrade 1,0 procent. Nasdaq Composite noterades 0,8 procent högre.

Omsättningen på New York-börsen låg på 1.609 miljoner aktier medan den uppgick till 1.460 miljoner på Nasdaq.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 138.000 personer i april. Arbetslösheten var samtidigt 4,7 procent, jämfört med 4,7 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle öka med 200.000 jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle vara oförändrat 4,7 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

På bolagssidan steg PG&E med 3,4 procent. Under helgen håller Warren Buffets bolag Berkshire Hathaways årsstämma, vilket skapat spekulationer om att nya förvärv kommer att meddelas. The Wall Street Journal spekulerar i att Buffets bolag planerar att förvärva PG&E eller Mercury General.

Boeing avancerade 2,1 procent sedan investmentbanken Merrill Lynch höjt sina vinstestimat för bolaget.

Ebay en av de värre förlorarna i S&P 500 under fredagen sedan bolaget under gårdagen låtit sin omsättningsprognos, vilken missade marknadens förväntningar för 2006, vara oförändrad. Aktien föll 5,0 procent.

Bland övriga mest omsatta steg Microsoft med 1,9 procent som Sun Microsystems och Intel klättrade med 2,8 respektive 0,7 procent.

På obligationsmarknaden sjönk den tioåriga räntan till 5,10 procent, motsvarande en nedgång på 5 punkter jämfört med torsdagens stängning.

Ericsson steg 3 öre jämfört med stängningen i Stockholm.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?