1515

Uppåt på Europas börser

Europabörserna fortsatte upp under måndagen med stöd från den kraftiga börsuppgången i USA i fredag efter sysselsättningssiffrorna. Euron fortsatte att förstärkas mot dollarn vilket även pressade de europeiska räntorna.

Volatiliteten i gruvbolagen var hög under måndagens handel, bland annat sedan Teck Cominco lagt ett bud värt 17,8 miljarder kanadadollar på Inco.

Under måndagsmorgonen rusade kopparn till rekordnoteringar i Shanghai på grund av fortsatta gruvstrejker. Juliterminen steg med 4 procent vilket motsvarar den maximalt tillåtna rörelsen under en dag.

Under måndagsförmiddagen meddelade LME dock nya lagersiffror som visade att kopparlagren ökar. Kopparpriset föll därmed med 130 dollar per ton till 7.525 dollar per ton.

Enligt Financial Times har många stora aktörer täckt sina korta positioner i koppar vilket drivit upp priset ytterligare. Nu har två av de större aktörerna som legat kort, Kina och hedgefonden Ospraie, täckt sina korta positioner och ytterligare stöd från detta är därmed inte att vänta.

Strax efter lunchtid meddelade Teck Cominco, en av världens största zinkutvinnare, att de planerar ett kontant- och aktiebud på Inco värt 17,8 miljarder kanadadollar. Budet på 78:50 per aktie är villkorat med att Inco inte fullföljer affären med Falconbridge.

Trots fortsatt sjunkande metallpriser, vände gruvbolagen upp i London som en direkt följd av affären. Xstrata steg med 5,5 procent, Anglo American med 3 procent och Kazakhmys med 2,4 procent.

Oljan handlades kring den tekniskt viktiga 70 dollarsnivån. WTI-oljan i USA har brutit igenom stödet på 70 dollar per fat medan brentoljan i London noteras till 70:16 dollar per fat.

Nedgången började förra veckan efter större än förväntade lagersiffror i USA. Under måndagsförmiddagen meddelade Irans president Mahmoud Ahmadinejad att han skrivit ett brev till USA:s president George Bush om att landet är öppet för att diskutera "nya vägar" för att minska spänningen mellan länderna.

De kraftigt stigande oljepriserna det senaste året har annars gett fart åt oljebolagens aktier. Statoil upprepade på måndagsmorgonen det tidigare mönstret att börsaktien handlas ner när väl företagsrapporten släpps.

Resultatet blev något sämre än väntat, med ett utfall på 10,3 miljarder kronor norska kronor netto vilket kan jämföras med SME Direkts snittprognos om 10,5. Intäkterna uppgick till 108 miljarder kronor, mot väntade 112.

Enligt AFX News anser analytiker att Statoil inte fått ut lika höga priser för gas som marknaden räknat med. Statoil sålde gas för 2:02 norska kronor per kubikmeter under första kvartalet, upp från 1:32 kronor samma kvartal i fjol.

Aktien sjönk med knappt 2 procent.

Teleoperatörerna hade en blandad dag i Europa efter att Vodadfone och Deutsche Telekom meddelat att de hörsammar EU- kommissionens krav och sänker tarifferna för utlandssamtal.

Deutsche Telekoms affärsenhet T-Mobile kommer att lansera en ny tjänst i juni som kommer att ge kunderna ett fast pris på 55 pence per minut i 29 europeiska länder, USA och Kanada. Vodafone däremot kommer att sträva efter att minska roamingavgifterna mellan telebolagen med 40 procent.

Marknadstemperatur ca klockan 14.30
DJ Euro Stoxx 50 +0,2%
Bloomberg European 500 +0,3%
London FTSE 100 +0,2%
Frankfurt DAX +0,5%
Paris CAC 40 +0,2%
Köpenhamn OMXC 20 +1,4%
Oslo All Share -0,4%
Helsingfors OMXH +0,4
Stockholm OMXS 30 +0,1

Juniterminen på brentolja noterades till 70:16 USD/fat på ICE i London, en nedgång med 0:79 dollar jämfört med onsdagen.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla

Säkerhet blir ett allt bredare begrepp och ses idag som ett sätt, metod, process, filosofi och teknik att säkra informationstillgångar mot avsiktlig och oavsiktlig förvanskning och förlust. Preventivt skydd, upptäckt och respons är tillsammans med kunskap och ett bra beslutsstöd och nyckelord för alla som jobbar med informationssäkerhet. 

Varje dag, stjäls eller hålls värdefull information som gisslan vilket får hela verksamheter att stanna upp. Grunden till detta är ofta attacker planterade i både hårdvaru- och programvarusystem som kan accelerera genom olika steg i en leverantörskedja. Attacker som missas på grund av otillräcklig kunskap eller otillräckliga säkerhetsprocesser.

Avgörande med kravställning och kunskap

Leverantörskedjan är en klassisk sårbarhet då företag använder sig av olika typer av tredjepartskomponenter som inte granskats eller att det inte kontrollerats att koden är legitim. Det är heller inte ovanligt att i upphandlingsscenarion missa att ställa relevanta krav på en upphandling.

– Svagheterna kan alltså ligga både i den egna utvecklingen och i upphandling som görs i någon annans regi. Tonvikten ligger i att man inte ska lita på något och verifiera explicit allting. Framförallt ser vi att i en organisation som har supersäkerhet är medarbetarna den känsliga länken och då behövs det en medvetenhet och tydlig process för säkerhet, säger Sandra Elvin, Nationell Säkerhetschef, Microsoft Sverige. 

Preventivt agerande ökar säkerheten

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla där angriparna är mycket motiverade och ser stora vinster i att lyckas gå förbi företags och organisationers uppsatta säkerhetsmekanismer. Genom att arbeta preventivt och få in intelligens i informationsmiljön så kan verksamheter lära sig att se mönster i hur sårbarheterna nyttjas vilket kan resultera i en säkerhetsincident. Med den förståelsen i realtid kan man agera preventivt och se till att stoppa angreppen tidigt. 

– Baserat på data och insikter kan vi se att vi står inför ett skifte kring hur cyberkriminaliteten agerar och där behöver vi bli mer strukturerade och programmatiska i att identifiera vilka sårbarheter som finns här och nu i vår informationsmiljö, säger Predrag Mitrovic, Teknisk Specialist Säkerhet, Microsoft Sverige. 

Vikten av att ha ett integrerat skydd

Microsoft har byggt en säkerhetsplattform med separata komponenter som alla bygger på hot-information (threat intelligence). Tanken är att säkerheten designas redan i källkoden och där man sedan kan addera ytterligare säkerhetsförmågor på ett enkelt sätt. 

– Oberoende rapporter pekar på vikten av att ha ett integrerat skydd. Det är därför vi satsar så mycket på att ha det integrerade skyddet som är nära produkterna och tjänsterna som man använder sig av och som går att slå av och på för att undvika en konflikt mellan olika programvaror, berättar Sandra Elvin.

Cyberhotet är globalt 

– Det enda sättet att bekämpa det globala cyberhotet är genom samverkan. För global samverkan har vi byggt alliansen Microsoft Intelligent Security Association, ett ekosystem av oberoende säkerhetstjänstleverantörer och programvaruleverantörer som har integrerat sina lösningar för att tillsammans med oss och kunderna gå in och titta på hur man snabbt kan accelerera säkerhetsresan, säger Predrag Mitrovic. 

Om oss

Microsoft investerar årligen 1 miljard dollar i forskning och utveckling av säkra plattformar samt för resurser som möjliggör för varje företag och person att utvecklas och nå längre. Varje månad analyseras insikter från mer än 8 biljoner datapunkter och hindrar många miljarder intrångsförsök av olika slag. Dessa insikter ligger till grund för att skydda människor, enheter, appar och data var de än befinner sig och vilket arbete som utförs. 

Lär dig mer om supply chain attacker på vårt event som du kan registrera dig

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?