1515

Wall Street: Statistik lyfte USA-börser

De amerikanska börserna steg på fredagen understödda av sysselsättningsstatistik som visade sig vara sämre än förväntat. Detta minskade marknadens oro för att FED ska fortsatta höja räntan.

"FED har gjort sitt jobb, det här är väldigt bra nyheter för aktiemarknaden", sade förvaltaren Nick Calamos på Calamos Asset Management, enligt Bloomberg News.

Vid stängningsdags hade Dow Jones Industrial Average stigit 1,2 procent till 11.578 medan S&P 500 klättrade 1,0 procent. Nasdaq Composite noterades 0,8 procent högre.

Omsättningen på New York-börsen låg på 1.609 miljoner aktier medan den uppgick till 1.460 miljoner på Nasdaq.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 138.000 personer i april. Arbetslösheten var samtidigt 4,7 procent, jämfört med 4,7 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle öka med 200.000 jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle vara oförändrat 4,7 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

På bolagssidan steg PG&E med 3,4 procent. Under helgen håller Warren Buffets bolag Berkshire Hathaways årsstämma, vilket skapat spekulationer om att nya förvärv kommer att meddelas. The Wall Street Journal spekulerar i att Buffets bolag planerar att förvärva PG&E eller Mercury General.

Boeing avancerade 2,1 procent sedan investmentbanken Merrill Lynch höjt sina vinstestimat för bolaget.

Ebay en av de värre förlorarna i S&P 500 under fredagen sedan bolaget under gårdagen låtit sin omsättningsprognos, vilken missade marknadens förväntningar för 2006, vara oförändrad. Aktien föll 5,0 procent.

Bland övriga mest omsatta steg Microsoft med 1,9 procent som Sun Microsystems och Intel klättrade med 2,8 respektive 0,7 procent.

På obligationsmarknaden sjönk den tioåriga räntan till 5,10 procent, motsvarande en nedgång på 5 punkter jämfört med torsdagens stängning.

Ericsson steg 3 öre jämfört med stängningen i Stockholm.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla

Säkerhet blir ett allt bredare begrepp och ses idag som ett sätt, metod, process, filosofi och teknik att säkra informationstillgångar mot avsiktlig och oavsiktlig förvanskning och förlust. Preventivt skydd, upptäckt och respons är tillsammans med kunskap och ett bra beslutsstöd och nyckelord för alla som jobbar med informationssäkerhet. 

Varje dag, stjäls eller hålls värdefull information som gisslan vilket får hela verksamheter att stanna upp. Grunden till detta är ofta attacker planterade i både hårdvaru- och programvarusystem som kan accelerera genom olika steg i en leverantörskedja. Attacker som missas på grund av otillräcklig kunskap eller otillräckliga säkerhetsprocesser.

Avgörande med kravställning och kunskap

Leverantörskedjan är en klassisk sårbarhet då företag använder sig av olika typer av tredjepartskomponenter som inte granskats eller att det inte kontrollerats att koden är legitim. Det är heller inte ovanligt att i upphandlingsscenarion missa att ställa relevanta krav på en upphandling.

– Svagheterna kan alltså ligga både i den egna utvecklingen och i upphandling som görs i någon annans regi. Tonvikten ligger i att man inte ska lita på något och verifiera explicit allting. Framförallt ser vi att i en organisation som har supersäkerhet är medarbetarna den känsliga länken och då behövs det en medvetenhet och tydlig process för säkerhet, säger Sandra Elvin, Nationell Säkerhetschef, Microsoft Sverige. 

Preventivt agerande ökar säkerheten

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla där angriparna är mycket motiverade och ser stora vinster i att lyckas gå förbi företags och organisationers uppsatta säkerhetsmekanismer. Genom att arbeta preventivt och få in intelligens i informationsmiljön så kan verksamheter lära sig att se mönster i hur sårbarheterna nyttjas vilket kan resultera i en säkerhetsincident. Med den förståelsen i realtid kan man agera preventivt och se till att stoppa angreppen tidigt. 

– Baserat på data och insikter kan vi se att vi står inför ett skifte kring hur cyberkriminaliteten agerar och där behöver vi bli mer strukturerade och programmatiska i att identifiera vilka sårbarheter som finns här och nu i vår informationsmiljö, säger Predrag Mitrovic, Teknisk Specialist Säkerhet, Microsoft Sverige. 

Vikten av att ha ett integrerat skydd

Microsoft har byggt en säkerhetsplattform med separata komponenter som alla bygger på hot-information (threat intelligence). Tanken är att säkerheten designas redan i källkoden och där man sedan kan addera ytterligare säkerhetsförmågor på ett enkelt sätt. 

– Oberoende rapporter pekar på vikten av att ha ett integrerat skydd. Det är därför vi satsar så mycket på att ha det integrerade skyddet som är nära produkterna och tjänsterna som man använder sig av och som går att slå av och på för att undvika en konflikt mellan olika programvaror, berättar Sandra Elvin.

Cyberhotet är globalt 

– Det enda sättet att bekämpa det globala cyberhotet är genom samverkan. För global samverkan har vi byggt alliansen Microsoft Intelligent Security Association, ett ekosystem av oberoende säkerhetstjänstleverantörer och programvaruleverantörer som har integrerat sina lösningar för att tillsammans med oss och kunderna gå in och titta på hur man snabbt kan accelerera säkerhetsresan, säger Predrag Mitrovic. 

Om oss

Microsoft investerar årligen 1 miljard dollar i forskning och utveckling av säkra plattformar samt för resurser som möjliggör för varje företag och person att utvecklas och nå längre. Varje månad analyseras insikter från mer än 8 biljoner datapunkter och hindrar många miljarder intrångsförsök av olika slag. Dessa insikter ligger till grund för att skydda människor, enheter, appar och data var de än befinner sig och vilket arbete som utförs. 

Lär dig mer om supply chain attacker på vårt event som du kan registrera dig

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?