1515

Stockholmsbörsen: Ericsson och banker lyfte börsen

Stockholmsbörsen steg under fredagen med stöd av de amerikanska börserna och övriga Europa. Hemma i Stockholm låg främst Ericsson och bankerna i täten.

Fortsatt stigande metallpriser gynnade Boliden och Lundin Mining.

Vid stängningsdags noterades OMXS 30 till 1.055, vilket motsvarar en uppgång på 0,9 procent. Omsättningen uppgick till 27,4 miljarder kronor.

"Det är Ericsson och bankerna som fortsätter dra och det är bara att gilla läget. Bankrapporterna var starka. När de släpptes hamnade fokus på räntenettot, men nu ser man i stället till helheten. De tjänar ju bra med pengar", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Samma mäklare anser att det är märkligt att verkstadsaktierna verkar kunna handlas upp hur långt som helst.

"De har aldrig varit så högt värderade som nu, men vi har redan börjat se tecken på konjunkturnedgång i Sydkorea och Taiwan".

Föreningssparbanken steg med 7,50 kronor till 206,50, SEB 2 kronor till 191,50 medan SHB handlades oförändrad. Föreningssparbanken har inte alls hängt med de övriga bankernas kursuppgångar sedan årsskiftet, vilket gör att allt fler mäklarfirmor börjar rekommendera Föreningssparbanken före övriga banker.

"Det går även rykten om att Den Danske Bank ska lägga ett bud på Föreningssparbanken", berättar en annan mäklare för Direkt.

Ericsson avancerade 1,9 procent till 26,30 kronor. Under torsdagen var aktien nere och testade stödnivåerna kring 25,60. Under nästa vecka har Ericsson kapitalmarknadsdag i New York. Det väntas öka intresset för aktien, som annars har tappat mycket av sin forna popularitet till verkstads- och råvarubolag.

De flesta av Ericssons konkurrenter hade en stark dag under torsdagens USA-handel.

Telia Sonera fortsatte uppgången med att stiga ytterligare 40 öre till 46,20. Under torsdagen lämnade konkurrenten Telenor en kanonrapport, som fick aktien att stiga med 9,7 procent. Under fredagen fortsatte Telenor upp med 1,6 procent i Oslo.

Boliden sjönk med 1 krona till 158 kronor, bolaget handlades dock exklusive utdelning på 2 kronor under fredagen. Boliden hade även en ovanligt välbesökt analytikerträff vid lunchtid på fredagen.

Gruv och metallindustri tillhörde samtidigt de ledande branschindexen i Europa under fredagen. Lundin Mining steg 5,4 procent kronor till 264,50 kronor.

Lundin Petroleum gick upp 1,4 procent till 107 kronor efter att oljepriset återigen börjat stiga under fredagseftermiddagen.

Vostok Nafta steg med 10 kronor till 595 i följd av att Gazprom, som är det största innehavet i Vostok Nafta, fortsätter att stiga i Moskva med 1,2 procent.

Poolia steg med 3,20 till 51 kronor, motsvarande 6,7 procent efter det att bolaget rapporterat ett starkt kvartal.

"Det var en väldigt bra rapport. Marknaden är stark, vilket vi visste, och de har utnyttjat marknadsläget bra. Detta visar vilken hävstång som finns bara man lyckas uppnå kostnadskontroll. Givet det vi vet i dag så kan bolaget visa fortsatt tillväxttakt under de närmaste kvartalen", säger Stefan Stjernholm, analytiker på Swedbank, till Direkt.

En annan vinnare under fredagen var MultiQ som steg med hela 8,4 procent. Bolaget har nått en uppgörelse, relaterad till en order från Norsk Tipping, med Essnet Interactive. Uppgörelsen ger Multiq en ersättning på 17 miljoner som blir direkt resultatpåverkande.

Skanditek sjönk med 2,70 kronor till 45,80 efter rapport. Portföljbolaget Mydata har blivit försenat med sin produkt MY500.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?