1515

Stockholmsbörsen: Ericsson i täten

Stockholmsbörsen var uppåt på fredagsförmiddagen med stöd från USA och med Ericsson och bankerna i täten.

Fortsatt stigande metallpriser gynnade Boliden och Lundin Mining, medan oljebolagen hade det motigare efter att oljepriset tillfälligtvis sjönk under 70 dollar i USA.

Klockan 12.00 noterades OMXS 30 till 1.054,3. Det motsvarar en uppgång med 0,8 procent. Omsättningen låg på 13,7 miljarder kronor. DJ Stoxx 50 steg samtidigt med 0,3 procent.

"Det är Ericsson och bankerna som fortsätter dra och det är bara att gilla läget. Bankrapporterna var starka. När de släpptes hamnade fokus på räntenettot, men nu ser man i stället till helheten. De tjänar ju bra med pengar", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Samme mäklare anser det också märkligt att verkstadsaktierna verkar kunna handlas upp hur långt som helst.

"De har aldrig varit så högt värderade som nu, men vi har redan börjat se tecken på konjunkturnedgång i Sydkorea och Taiwan", fortsätter samma mäklare.

Handeln betecknades som lugn, dels för att det är fredag och dels i väntan på att siffror över den amerikanska sysselsättningen släpps klockan 14.30.

Föreningssparbanken steg med 5 kronor till 204, SEB med 1 krona till 190,50 och SHB med 1,50 till 214 kronor. Föreningssparbanken har inte alls hängt med de övriga bankernas kursuppgångar sedan årsskiftet, vilket gör att allt fler mäklarfirmor börjar rekommendera Föreningssparbanken före övriga banker.

"Det går även rykten om att Den Danske Bank ska lägga ett bud på Föreningssparbanken", berättar en mäklare för Direkt.

Ericsson steg med 40 öre till 26,30. Under torsdagen var aktien nere och testade stödnivåerna kring 25,60. Under nästa vecka har Ericsson kapitalmarknadsdag i New York. Det väntas öka intresset för aktien, som annars har tappat mycket av sin forna popularitet till verkstads- och råvarubolag.

De flesta av Ericssons konkurrenter hade en stark dag under torsdagens USA-handel.

Teliasonera fortsatte uppgången med att stiga ytterligare 50 öre till 46,30. Under torsdagen lämnade konkurrenten Telenor en kanonrapport, som fick aktien att stiga med 9,7 procent. Under fredagens öppningshandel fortsatte Telenor upp med 2,5 procent i Oslo.

Boliden steg med 1 krona till 160 kronor, trots utdelning på 2 kronor, i spåren av torsdagens kvartalsrapport och på fortsatt stigande metallpriser. Boliden har en ovanligt välbesökt analytikerträff vid lunchtid på fredagen.

Gruv och metallindustri är samtidigt ledande branschindex i Europa. Lundin Mining steg med 9 kronor till 260.

Kopparn steg med 7 procent under torsdagen. Denna rörelse berodde bland annat på att BHP Billiton, som är stor producent, under torsdagens investerarmöte uttalade att kopparpriset inte kommer att komma ner förrän lagren börjat öka, vilket de inte ser ut att göra under den närmaste tiden.

Svenska Metall Börsen kommenterar även i sitt morgonbrev att marknaden spekulerar i att kinesiska aktörer kommer att ha ett behov att täcka in korta positioner när de kommer tillbaka från ledigheten nästa vecka. Kopparn fortsatte upp med 15 dollar per ton till 7665 dollar per ton under fredagen.

Lundin Petroleum fortsatte ner med 1 krona till 104,50 kronor efter att oljepriset sjönk under 70 dollar per fat i USA under torsdagskvällen. Under natten har en liten rekyl skett tillbaka över 70 dollar.

Vostok Nafta steg med 10 kronor till 595 i följd av att Gazprom, som är det största innehavet i Vostok Nafta, stiger i Moskva med 1,5 procent.

Skanditek sjönk med 2,20 till 46,30 efter rapport. Portföljbolaget Mydata har blivit försenat med sin produkt MY500.

Poolia steg med 3,20 till 51 kronor, motsvarande 6,7 procent, under den initiala fredagshandeln efter det att bolaget rapporterat ett starkt kvartal.

"Det var en väldigt bra rapport. Marknaden är stark, vilket vi visste, och de har utnyttjat marknadsläget bra. Detta visar vilken hävstång som finns bara man lyckas uppnå kostnadskontroll. Givet det vi vet i dag så kan bolaget visa fortsatt tillväxttakt under de närmaste kvartalen", säger Stefan Stjernholm, analytiker på Swedbank, till Direkt.

I Tyskland steg DAX-index med 0,5 procent. Bästa bransch var media och sämsta var fordon.

I London steg FTSE 100 med 0,4 procent. Bästa bransch var gruvor och sämsta bransch var läkemedel.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?