1515

Wall Street: Uppåt i inledningen

Prisnedgången på råolja tillsammans med en rad starka försäljningsrapporter från detaljhandelsbolagen bidrog till att USA-börserna steg under torsdagens inledande handel.

Uppgången dämpades dock efter att produktivitetsstatistiken spätt på oron för att Fed kan komma att fortsätta höja räntorna.

"Allt som lutar mot inflation kommer att skrämma folk. Vi är fortfarande ganska optimistiska. Många av de ekonomiska signalerna är fortfarande ganska bra och vi har varit nöjda med resultaten", säger Warren Simpson, förvaltare vid Stephens Capital Management, enligt Bloomberg News.

Klockan 16.50 hade Dow Jones Industrial Average stigit 0,4 procent till 11.444. S&P 500 var också upp 0,4 procent och Nasdaq Composite noterades 0,6 procent högre.

Omsättningen på New York-börsen låg på 458 miljoner aktier medan den uppgick till 680 miljoner på Nasdaq.

Hewlett-Packard, General Motors och Intel fanns bland vinnarna på Dow Jones.

Efter en inledande uppgång vände däremot Wal-Mart ned och noterade en nedgång på 0,6 procent. Försäljningstillväxten för jämförbart butiksbestånd uppgick till 6,8 procent i april, jämfört med samma månad i fjol. Detta kan jämföras med bolagets egen prognos om 4-6 procent. För maj är prognosen en försäljningstillväxt på 2-4 procent.

Bland vinnarna inom detaljhandeln fanns Whole Foods, som visade en uppgång på drygt 10 procent. Kvartalsresultatet överträffade förväntningarna och bolaget signalerade att försäljningen innevarande kvartal kommer att hamna i den övre delen av tidigare angivna prognosintervall.

Klädkedjan Gap rapporterade en försäljningsminskning om 3 procent i jämförbart butiksbestånd i april. Företaget passade även på att meddela att resultatet för räkenskapsårets första kvartal, februari-april, hamnar i intervallet 0:26-0:27 dollar per aktie, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar på ett resultat på 0:26 dollar per aktie, enligt Thomson Financial. Aktien steg med 0,7 procent i förhandeln.

Electronic Arts sjönk däremot 11 procent. Förseningar av nya spelkonsoler bidrog till att företagets vinst och försäljningsprognos för räkenskapsåret 2007 var betydligt lägre än analytikernas snittförväntningar.

På obligationsmarkanden steg den tioåriga räntan till 5,15 procent, motsvarande en uppgång om en punkt jämfört med onsdagens stängning.Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador. Men nu finns en teknisk lösning, som kan minska personalomsättningen och öka livskvalitén för de anställda.

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?