1515

Europabörser: Svajig handel i månadsslut

Europabörserna avslutade månaden maj i samma anda som den inleddes, det vill säga med slagig handel. Onsdagens handel var extra stökig på grund av dollaroro, indexomviktningar och portföljjusteringar inför månadsskiftet.

Under maj månad var Stoxx50, som utgörs av de 50 största Europeiska bolagen, upp 7,5 procent under maj månad. På grund av oron på ränte- och råvarumarknaden föll kurserna tillbaka. På onsdagseftermiddagen handlades Stoxx50 helt oförändrat jämfört med första handelsdagen i maj.

Under onsdagens handel vände Europabörserna upp från en kraftig nedgång till positivt territorium efter att dollarn stigit under förmiddagens handel och USA-terminerna indikerade en positiv öppning i USA.

Starka signaler kom i form av en oväntad uppgång i konfidensindikatorn för euroområdet, som steg till 106,7 i maj. Indikatorn för företagsklimatet kom också in högre än väntat. Vidare sjönk antalet arbetslösa i Tyskland mer än väntat, samtidigt som arbetslösheten föll till 11,0 procent från tidigare 11,3 procent, säsongsrensat.

På valutamarknaden kom dollarn tillbaka lite efter att ha försvagats till över 1,29-strecket i samband med den inledande handeln i Europa. Vid lunchtid hade dollarn återhämtat sig lite till 1,287, samtidigt som dollarn handlades starkare även mot yenen.

Under onsdagen var teleoperatörer i fokus i hela Europa.

"Investerarna strömmar till operatörerna. De har haft en förskräcklig utveckling hittills i år och folk börjar till sist förstå att operatörerna är extremt billiga sett till utdelningar och p/e-tal", säger Alberto Espelosin, strateg vid Zaragoza.

Stoxx600 Telecommunications Index har fallit med 3 procent i år och bolagen handlas i snitt till 12 gånger årsvinsten. Det bredare Stoxx600-indexet har samtidigt stigit 2,5 procent.

Under onsdagen meddelades även att Teliasonera har tecknat nytt avtal om mobila samtrafikavgifter med mobiloperatören Elisa. Teliasonera uppskattar att de nya priserna förbättrar resultatet inom mobil kommunikation med över 200 miljoner kronor på årsbasis. EU-kommissionen har tid till annan hotat med att reglera samtrafiktaxorna.

Telenor steg med 3,7 procent, France Telecom med 3,4, Cable & Wireless med 3,3 procent och Teliasonera med 2,8 procent.

Kaupthing är på väg att lösa upp korsägandet med Exista. Kaupthing har nu sålt 24 procent av försäkringsbolaget VIS till Exista, som betalning har banken fått aktier i Exista. Det framgår av ett pressmeddelande.

Som en effekt ökar därmed Kaupthing sitt innehav i Exista till 21 procent från tidigare 19. Hälften av aktierna i Exista ska delas ut till Kaupthings aktieägare och resterande delen ska säljas till institutionella placerare när Exista ska börsnoteras. Kaupthings aktie steg med 1,4 procent.

Marknadstemperatur ca klockan 15.35

DJ Euro Stoxx 50 +0,7%
Bloomberg European 500 +0,6%
London FTSE 100 +0,9%
Frankfurt DAX +0,9%
Paris CAC 40 +0,5%
Köpenhamn OMXC 20 -0,1%
Oslo All Share +0,5%
Helsingfors OMXH +0,4%
Stockholm OMXS 30 -0,1%

Juliterminen på brentoljan noterades till 70,58 USD/fat på ICE
i London, en nedgång med 0,47 dollar jämfört med tisdagen.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?