1515

Sur dag på Europas börser

Det var nedgång på majoriteten av Europas börser under onsdagen. Exportbolagen tyngdes av den svagare dollarn. Oljepriset och metallerna handlades strax efter lunchtid på oförändrade nivåer jämfört med tisdagen.

Bland sektorer mot strömmen märktes verkstad där de svenska jättarna med Sandvik i täten gick bra.

Bland förlorarna fanns bland annat livsmedelsbolagen Unilever och Nestle.

I Frankfurt uppgav mäklare till AFX News att placerarna passade på att ta hem vinster efter att delårsrapporterna visat på starka resultat.

Lufthansa tyngdes av det höga oljepriset och sjönk 1,9 procent. Fresenius Medical öppnade uppåt men föll sedan tillbaka. Kvartalsresultatet var något bättre än väntat. Allianz resultat för senaste kvartalet var också bättre än väntat, men aktien gick ned.

Samma sak hände med BMW:s aktie. Bayerns motorjätte rapporterade ett nettoresultat på 1,3 miljarder euro för första kvartalet jämfört med väntade 1,2 miljarder. Försäljningen var dock lite sämre än väntat. Aktien backade 1,6 procent.

Volkswagen gick ned med 1 procent. Marknaden såg dock positivt på att vd Bernd Pischetsrieders kontrakt förlängts till 2012.

I London blev Sky Broadcastings kvartalsresultat en besvikelse och aktien backade. EMI har lagt ett fientligt bud på Warner Music. EMI backade med drygt 2 procent.

Rentokil handlades exklusive utdelning vilket drog ned aktien.

Oslobörsens oljesektor fick stöd av det fortsatt höga oljepriset. Statoil steg med 1 procent och Norsk Hydro klättrade 1,2 procent. TGS Nopecs kvartalsresultat blev klart bättre än SME Direkts prognos och aktien steg cirka 2,6 procent. PGS var också högt på vinnarlistan.

Nordea tyngde banksektorn efter att ha lämnat kvartalsresultat. Rörelseresultat var visserligen bättre än SME Direkts snittprognos men räntenettot var under förväntan och det drog ned aktien. Aktien backade 1,6 procent.


Marknadstemperatur ca klockan 13.50
DJ Euro Stoxx 50 -0,6%
Bloomberg European 500 -0,3%
London FTSE 100 -0,5%
Frankfurt DAX -0,8%
Paris CAC 40 -0,2%
Köpenhamn OMXC 20 -0,2%
Oslo All Share +0,6%
Helsingfors OMXH -0,1%
Stockholm OMXS 30 oför.

Juniterminen på brentolja noterades till 74:68 USD/fat på ICE i London, en uppgång med 0:04 dollar jämfört med tisdagen.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?