1515

Råvarurally fick Wall Street att vända upp

Vid stängning hade de amerikanska börserna gått upp med stöd av starka rapporter från bland annat Verizon samt ett rally i råvarubolagen. Även fordonstillverkarna stod i fokus efter att ha presenterat försäljningsstatistik för april.

"Vi fortsätter att se resultat som överträffar förväntningar. Företag såsom Verizon och Emerson har presenterat imponerande saker. Det tycker jag är uppmuntrande för vår ekonomi", sade Cummins Catherwood förvaltare på Walnut Asset Management i Philadelphia, enligt Bloomberg News.

Vid stängningsdags var Dow Jones Industrial Average upp 0,6 procent till 11.416. S&P 500 hade stigit 0,6 procent och Nasdaq Composite noterades 0,2 procent högre.

Omsättningen på New York-börsen låg på 1.653 miljoner aktier medan den uppgick till 2.117 miljoner på Nasdaq.

Verizon steg länge efter att delårsrapporten för det första kvartalet överträffat marknadens förväntningar. Företaget sade också att det ökade antalet bredbandskunder med 541.000 och 1,7 miljoner nya kunder inom trådlöst i kvartalet.

Men vid stängningen noterades aktien 0,5 procent lägre.

Emerson klättrade 0,9 procent efter en stark kvartalsrapport samt att bolaget höjde sin prognos för helåret 2006.

Dow Jones vinnarlistan toppades av GM då bolaget meddelade att det höjer utsikterna för sin fordonsproduktion i Europa under det andra kvartalet samt att försäljningen för lätta lastbilar för april var upp två procent. GM vände upp, efter tidigare ha toppat förlorarlistan, och noterades 2,5 procent högre.

Även Boeing var högt på vinnarlistan med en uppgång på 1,7 procent, efter att bolaget erhållit sex nya order.

Biltillverkarna var allmänt fokus efter det att bolagen presenterar försäljningsstatistik för april. Ford:s försäljning i USA minskade 6,6 procent under månaden. Ford aktien noterades dock oförändrat vid stängning.

Stigande råvarupriser och ett fortsatt högt oljepris lyfte flera råvarurelaterade bolag. Exxon tog täten med en uppgång på 2,0 procent.

Oro kring lanseringen av Microsofts nya operativsystem Vista fick aktien att toppa förlorarsidan i Dow Jones med en nedgång på 1,1 procent.

Bland förlorarna återfanns även hustillverkaren Hovnanian Enterprises som sänkte vinstutsikterna för det andra kvartalet och helåret 2006, på grund av produktionsförseningar och lägre försäljning. Bedömare menar att det kan vara ett tecken på att den amerikanska husmarknaden svalnar. Aktien backade med 6,2 procent.

Bland övriga mest omsatta steg Sirius Satellite Radio med 5,6 procent medan Intel och Cisco noterades 0,5 respektive 2,0 procent högre. Dell och Oracle sjönk däremot med 0,9 respektive 1 procent.

Den tioåriga räntan sjönk till 5,11 procent, motsvarande en nedgång om 3 punkter jämfört med måndagens stängning.

Ericsson steg 4 öre och Astrazeneca var upp 2:96 kronor jämfört med stängningen i Stockholm.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?