1515

USA-börserna ser ut att öppna uppåt

Börserna i New York väntas öppna med stigande kurser i rekyl från onsdagens kraftiga nedgång.

Statistiken som släpptes 14.30 fick endast marginell påverkan på marknaderna. Sjunkande oljepris och något lägre räntor kan ge visst stöd. Sears och BEA Systems har lämnat rapporter som överträffade förväntningarna.

Marknadstemperaturen klockan 14.45
-----------------------------------
Terminen för Dow Jones +0,455%
Terminen för S&P 500 +0,489%
Terminen för Nasdaq +0,405%
2-åriga USA-räntan oför, 4,950%
10-åriga USA-räntan -0,016, 5,127%
Olja, US WTI -0:24, 68:45 USD

Efter onsdagens KPI-siffra och rasen i Europa sjönk USA- börserna kraftigt. Vid stängning hade Dow Jones sjunkit med 1,9 procent till 11.205, S&P 500 var 1,7 procent ned och Nasdaq hade backat 1,5 procent. Hela uppgången på Nasdaq för året var utraderad. Ett allvarligare tecken var dock att S&P 500 stängde under en tidigare stödnivå vilket enligt tekniska analytiker därmed utlöste en säljsignal.

Dollarn befinner sig i en mycket svag trend mot yen och euro sedan G7-mötet den 21 april uppmanade vissa asiatiska länder att tillåta sina valutor att stärkas.

Under torsdagen har dollarn stabiliserats något. De långa USA-räntorna har däremot sjunkit tillbaka något efter den kraftiga uppgången efter att KPI-siffrorna publicerades under onsdagen.

Klockan 16.00 väntas de ledande indikatorerna som väntas ha stigit 0,1 procent i april, klockan 16.00. Klockan 18.00 inväntas därefter Philadelphia Feds index över näringslivets utsikter, klockan 18.00, väntas ha sjunkit till 12,5 i maj, från 13,2 i april.

Priset på råolja har fortsatt ned efter lagerstatistiken från USA:s energidepartement, DOE, som visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk med 65.000 fat under förra veckan. Förväntningarna låg på en minskning med 1 miljon fat, enligt Bloomberg News. Bensinlagren sjönk med 1,3 miljoner fat till 346,9 miljoner, vilket var lägre än de 1,5 miljoner fat som analytikerna hade förväntat.

Oljepriset påverkades även av onsdagens KPI-siffra i USA som visade högre inflation än väntat vilket kan leda till högre räntor och därmed lägre tillväxt i USA.

Burger King noteras under dagen. Teckningskursen i emissionen var 17 dollar per aktie.

Sears Holding steg med 7 procent i förhandeln efter att bolaget redovisat en vinst på 1:14 dollar per aktie vilket var bättre än analytikernas förväntningar.

Rapporter från Dell och GAP väntas efter börsens stängning.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?