1515

Läkemedel draglok på Wall Street

De större USA-indexen visade alla på små rörelser under den inledande handeln på tisdagen. Bland enskilda bolag märktes två konsumentrelaterade aktier, Wal-Mart och Home Depot, i topp respektive botten av Dow 30.

De makrosiffror som släpptes före öppning visade sig ge endast marginell effekt i aktiekurserna.

Klockan 17.10 noterades Dow Jones oförändrat till 11.432, S&P 500 var 0,1 procent ned och Nasdaq hade tappat 0,3 procent. Antalet omsatta aktier uppgick till 523 miljoner på New Yorkbörsen och till 629 miljoner på Nasdaq.

Producentpriserna i USA steg 0,9 procent i april jämfört med mars, mer än väntade 0,8 procent. Ökade energipriser slog igenom i PPI-siffran. Å andra sidan steg kärn-PPI med endast 0,1 procent mot väntade 0,2 procent. Samtidigt minskade bostadsbyggandet med 7,4 procent i april, mot väntade -0,5 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

Detaljhandelsjätten Wal-Mart placerade sig på vinarlistan med en uppgång på 1,7 procent efter att ha släppt sina kvartalssiffror. Resultatet på 0:63 dollar per aktie, för perioden februari-april, överträffade analytikernas snittestimat på 0:61 dollar. Wal-Marts sammanlagda intäkter steg under perioden till 80,5 miljarder dollar (71,7).

Byggvaruhuskedjan Home Depot redovisade ett resultat på 70 cent per aktie för årets första kvartal, vilket var bättre än väntade 67 cent per aktie. Aktien intog dock en bottenplacering med en nedgång på 3,3 procent. En kvartalsförsäljning något under förväntan i kombination med den dåliga byggstatistiken för april pressade aktien.

Läkemedelsaktierna var annars den sektor som bidrog mest på plussidan. Bristol-Myers Squibb steg 1,8 procent. Bolagets antipsykotiska preparat Abilify förlänger signifikant tiden fram till återfall hos vuxna patienter med manodepressivitet, enligt en studie.

Andra draglok i sektorn var Mylan Labs, som gick upp 2,1 procent, och Merck som steg 1,2 procent.

Dow Chemical var 1,5 procent upp efter att J.P Morgan uppgraderat bolagets aktie till övervikt från tidigare neutral.

Datortillverkarna drog åt motsatt håll och var den bransch som pressade index mest. Apple tappade 2,6 procent och Dell noterades 1,4 procent lägre.

Den amerikanska tioåriga räntan var 4 punkter ned till 5,12 procent.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?