1515

Rejält minus på Asienbörserna

Börserna i Asien började veckan som Wall Street och de europeiska börserna avslutade förra: med rejäla minustecken. Och precis som i väst är det den amerikanska centralbanken som står i fokus.

"Oro för att efterfrågan från de amerikanska konsumenterna ska hämmas av Feds räntehöjningar initierade aktieförsäljningarna", säger Simon Chao, fondförvaltare på President Investment Trust Corp i Tapei, till Bloombergs News.

I första hand slog marknadens räntehöjningsängslan mot exporttunga värdepapper. Canon backade 4,0 procent medan Hyundai Motor retirerade 1,5 procent. Toyotas nedgång sträckte sig till 2,0 procent.

"Exporterade företag har en relativ nackdel. Det är svårt att för investerare att räkna med en återhämtning för dollarn", säger Minoru Takada, förvaltare på Mitsubishi UFJ Asset Mangagement.

I Tokyo var det framför allt aktier inom finanssektorn som orkade stå emot det allmänna sura klimatet. Osaka Securities steg 2,9 procent och IBJ Leasing avancerade 5,7 procent. Inom telekom hade NTT framgångar, upp 4,9 procent, efter åtskilliga rekommendationshöjningar.

De australiska gruvbolagen hade det tuffare. BHP Billiton förlorade 3,5 procent av sitt börsvärde medan sektorkollegan Rio Tinto föll 4,3 procent.

Priserna för ett par metaller gick nedåt på fredagen. Enligt Financial Times varnade Donald Brydon, styrelseledamot i London Metal Exchange, investerare för en "bubbla" i råvarupriserna.

Den kinesiska börsens uppgångar var ett undantag i regionen. Centralbanken har släppt upp yuanen på den högsta nivån gentemot dollarn sedan förra årets revalvering.


Marknadstemperatur ca klockan 7.50
=======================================
Nikkei 225 -0,7%
Topix Tokyo -0,3%

Hongkongs Hang Seng -1,7%
China Shang Composite +1,8%
China Shenz Composite +2,1%

Sydkoreas Kospi -2,3%
Singapores STI -2,6%
Taiwans Taiex -1,4%


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?