1515

Stockholmsbörsen: USA-oro gav ras i Stockholm

Börsen föll på fredagen under baisseartade former sedan amerikanska placerare ånyo börjat
oroa sig för att en stigande inflation ska leda till fortsattaräntehöjningar av den amerikanska centralbanken FederalReserve.

"Det är klart att en fallande dollar och ränteoro i USA leder till fallande kurser, men det är också mycket folk som passar på att göra vinsthemtagningar eftersom Stockholm gått bra tidigare", det säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängningsdags noterades OMXS 30 till 1.013,7. Det motsvarar en nedgång på hela 2,9 procent. Det är den största nedgången på en dag sedan den 20 april 2005. Omsättningen uppgick till 29,5 miljarder kronor.

Nedgången var bred och en av fredagens förlorare och näst mest omsatta bolag var Assa Abloy. Finländska Wärtsilä sålde 10 miljoner B-aktier för cirka 150 miljoner euro. På morgonen mäklade Deutsche Bank 9 miljoner Assa Abloy-aktier inbördes till priset 138,50 kronor.

Wärtsilä har sedan länge karaktäriserat sitt innehav i Assa Abloy som en finansiell placering, varpå försäljningen inte kommer helt överraskande.

"Vi hade ganska mycket pengar fast i Assa Abloy-aktier och ville inte vara så beroende av ett enskilt bolags börsvärde. Därför sålde vi nu när priset normaliserats", säger Raimo Lind.

Assa Abloy sjönk med 6 kronor till 136, motsvarande 4,2 procent under fredagen. Aktien pressades av uppgifter om att Deutsche Bank fortfarande har stora poster i Assa Abloy till salu.

I telekomsektorn noterade Ericsson för ytterligare en större nedgång under veckan. Aktien tappade 3,5 procent till 24,50 kronor medan Nokia föll 2,8 procent till 156,50 kronor.

Bland operatörerna sjönk Telia Sonera med 3,6 procent medan Tele2 fortsatte sin trista utveckling efter sin kvartalsrapport och föll hela 4,6 procent till 78 kronor sist betalt.

Oljepriset sjönk under fredagen efter att Irans president Mahmoud Ahmadinejad i en intervju sagt att landet avser att följa FN:s beslut bara det är baserat på internationell lag. Dessutom har International Energy Agency, IEA, sänkt sin prognos för den globala efterfrågan på olja 2006, den tredje prognossänkningen på fyra månader. Anledningen är att konsumtionen i USA och Ryssland har varit lägre än väntat.

Vostok Nafta sjönk med 24 kronor till 575, motsvarande 4,0 procent. Förutom nedgången i oljepriset pressas aktien av att Morgan Stanley, enligt mäklare, nyligen mäklat en större post i Gazprom och att vissa av dem som köpte posten valt att sälja aktierna över den öppna marknaden. Det går även rykten om att tyska E.on:s post i Gazprom ska vara till salu.

Lundin Petroleum sjönk med 6,3 procent till 104 kronor.

Boliden och Lundin Mining drogs med i det allmänna fallet i linje med utvecklingen i Europa där gruvindex i Bloomberg European 500 sjönk med 2,5 procent.

Boliden sjönk 3,4 procent medan Lundin Mining föll 4,4 procent.

En annan förlorare var Sandvik vars aktie gick ned med 3,9 procent. Under fredagen rapporterade konkurrenten Kennametal en orderingång i april som visade på en minskad ökning av orderingången än tidigare samtidigt som bolaget uttalade sig mindre optimistiskt om marknaden jämfört med inledningen på året.

Stora Enso sjönk med 3,1 procent. Under fredagen meddelade Stora Enso att all produktion vid bolagets anläggningar, bortsett från bruket i Pankakoski, kommer att ligga nere från måndagen den 15 maj till den 17 maj på grund av strejk.

Strejken beräknas kosta bolaget cirka 9 miljoner euro i förlorat rörelseresultat och orsaka cirka 33.000 ton i produktionsbortfall.

"Detta kom som en överraskning. Och det är beklagligt", säger Stora Ensos informationschef Kari Vaino till Nyhetsbyrån Direkt.


Innehåll från IDIAnnons

Utvecklas som ledare – så stärker du ditt omdöme

Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.
Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.

Att vara ledare är utmanande, inte minst under coronapandemin när hemarbete och digitala möten har blivit norm. Den nya situationen är en utmaning, men vi glömmer lätt att den också ger möjligheter till utveckling i ledarrollen. 

Det är svårt att veta hur vårt beteende uppfattas av de vi möter i professionella sammanhang. Ditt agerande kan dessutom uppfattas på olika sätt beroende på sammanhang och grupp. Ett framgångsrecept i ett sammanhang kan falla platt i en annan.

– Ett ledarskap som av en grupp uppfattas som drivande och stimulerar medarbetarna, kan i en annan grupp uppfattas som buffligt, som att ledaren saknar lyhördhet och försöker köra över medarbetarna, säger Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av bolaget IDI Profiling som äger instrumentet IDI, Interpersonal Dynamics Inventory. 

IDI är skapat för att hjälpa individer att bli mer medvetna om hur de uppfattas i sina yrkesroller.

Är du intresserad av testet? Läs mer här.

Mäter tre dimensioner

När du skapar en IDI-profil får du först svara på hur du tror att du upplevs i din roll. Från den digitala plattformen bjuder du sedan in respondenter som får svara hur de upplever dig. Svaren vägs mot en normgrupp som består av 60 000 andra bedömningar. 

– Resultatet visar hur drivande, hur personlig och hur uppmärksam du upplevs av dina medarbetare. Hela processen tar bara några minuter, säger Thomas Larsson. 

 – IDI handlar inte om personlighet, den kan man sällan förändra. Istället tar vi reda på hur du upplevs, och vilken roll du har i en specifik grupp. Använder du ditt omdöme och anpassar din kommunikation till människorna du möter eller kräver du – kanske omedvetet – att andra ska anpassa sig efter dig? Medvetenhet om hur vi upplevs av andra är en av nycklarna till vår förmåga att optimera vårt beteende för effektivt samarbete, säger Frida Kristina Nilsson, organisationspsykolog och samarbetspartner.

Tydlig utmaning stimulerar utveckling

Med ett snävt urval av respondenter tydliggör testet också vad du kan behöva utveckla för att förbättra ditt genomslag.

 – Om du till exempel behöver öka förändringstakten inom en del av organisationen ska personerna som är viktigast för att åstadkomma förändringen vara respondenter. Det kan vara så få som tre kollegor. I ett annat sammanhang vill du kanske ha feedback från alla dina kollegor i ledningsgruppen. Genom att klargöra vilka de viktiga intressenterna är, får man ett användbart resultat varje gång, säger Thomas Larsson.

Frida Kristina Nilsson understryker att IDI ska användas i sammanhang där det finns ett verkligt behov av utveckling för att driva verksamheten framåt.

– Ska det bli användbart måste du själv aktivt engagera dig i din personliga utveckling för att på det sättet bidra till att utveckla din organisation, säger hon.

Fakta:

IDI är ett svenskutvecklat utvecklingsverktyg med över 300 licensierade användare i Sverige. Sedan 1980 har över 160 000 svenskar profilerats, varav drygt hälften i ledande ställning. Instrumentet är psykometriskt granskat, digitaliserat, enkelt att använda och baseras på data från respondenter som testpersonen själv engagerar. Läs mer på www.idi.se.

 

Mer från IDI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?