1515

Wall Street: Fed i fokus

Börserna i New York väntas öppna med svagt nedåtriktade kurser i väntan på lagersiffror för olja och bensin klockan 16.30 och Feds räntebesked klockan 20.15 i kväll.

Cisco sjönk med 1,6 procent i förhandeln och drog med sig IBM, som backade 0,3 procent.

På USA-börserna var det framför allt tekniksektorn som tyngde handeln på tisdagen, efter pc-tillverkaren Dells vinstvarning sent på måndagskvällen. Dow Jones lyftes däremot av General Motors justerade resultat för det första kvartalet. Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent på 11.640, S&P 500 var oförändrat och Nasdaq backade med 0,3 procent.

En räntehöjning med 0,25 procentenheter från Federal Reserve är väntad och intresset står i första hand till kommentarerna och förhoppningarna om att Fed kanske tar paus i räntehöjningar fram till augustimötet.

Dollarn fortsatte att försvagas på onsdagen inför Feds räntebesked, som lämnas klockan 20.15 svensk tid. En höjning med 0,25 procentenheter är väntad och intresset står i första hand till kommentarerna och förhoppningarna om att Fed kanske tar en paus i räntehöjningar fram till augustimötet.

Dollarn har varit under press mot asiatiska valutor sedan G7-mötet den 21 april uppmanade vissa asiatiska länder att tillåta sina valutor att stärkas. Sedan G7-mötet har dollarn till exempel tappat från 117,50 till 110,46 mot yenen och från 1,230 till 1,2790 mot euron.

Efter räntebeskedet klockan 20.15 svensk tid väntas finansdepartementets valutarapport klockan 22.00, med en presskonferens med finansminister John Snow klockan 22.30. Alla kommentarer som John Snow kan komma att fälla kring Kina och dess valuta yuanen är av högsta betydelse.

Ciscos aktie steg inledningsvis i efterhandeln på en bättre än väntad rapport för tredje kvartalet. När bolaget senare kom med sina prognoser för innevarande kvartal, räkenskapsårets fjärde, föll aktien med 1,5 procent vilket tynger Nasdaq-terminen.

Walt Disney steg med 1,2 procent i förhandeln efter att företaget rapporterat ett starkare än förväntat andra kvartal.


Marknadstemperaturen klockan 15.00

Terminen för Dow Jones -0,069%
Terminen för S&P 500 -0,083%
Terminen för Nasdaq -0,290
2-åriga USA-räntan -0,008%, 4,950%
10-åriga USA-räntan -0,006, 5,115%
Olja, US WTI -0,04, 70,65 USD


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?