ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stefan Persson brygger hemma

H&M:s huvudägare Stefan Persson har startat ett eget bryggeri. Ölet tillverkas från ax till limpa på hans gods Ramsbury i England och säljs på de lokala pubarna.
Stefan Perssons imperium växer på alla håll och kanter.

De årliga miljardutdelningarna
från klädjätten H&M har han pumpat in i allt ifrån fastigheter i Stockholms innerstad till familjens välgörenhetsstiftelse och i en omfattande börsportfölj.

Mikrobryggeri Inte lika
känt är att Stefan Persson driver ett eget mikrobryggeri på sitt gods Ramsbury Estate, beläget i Wiltshire county väster om London.

olStefan Persson köpte
det över 5.000 hektar stora godset i slutet av 1990-talet. På ägorna bedrivs en högkvalitativ växtodling av bland annat korn, som sedan länge levereras till flera välkända bryggerier i trakten.

År 2004 beslutade
Stefan Persson att behålla en del av produktionen själv och startade mikrobryggeriet Ramsbury Estate Brewery, som i dag producerar drygt 4.000 pints i veckan, enligt en brittisk webbplats för "real ale breweries".

perssonNär DI når
Ramsbury Estate Brewery befinner sig Stefan Persson själv på godset. Efter samråd med ägaren ringer bryggeriets bryggeriets vd Alistair Ewing tillbaka med budskapet att det inte är läge att prata med pressen.

"Vi är fortfarande
i ett startsskede och experimenterar oss fram. Vi säljer bara ölet på lokala pubar här i trakten och har ingen export till Sverige. Hör av dig igen om ett år så kanske vi har mer att berätta", kanske vi har mer att berätta", säger han.

Bryggeriet har dock
fått en bra start och ölet, med namn som Ramsbury Gold och Ramsbury Bitter, har vunnit pris på en ölfestival i Wiltshire. Att Stefan Persson är bryggeriets ägare har också genererat en del uppmärksamhet lokalt.

hmgodsTidningen The Local
gjorde för ett år sedan ett scoop med nyheten att det svenska kungaparet tittat förbi ölstugan Red Lion Pub för att bli serverad en pint Ramsbury Ale. Till barägarens förtvivlan hade dock det enda fatet Ramsbury just tagit slut, men sällskapet nedslogs inte utan lät sig väl smaka av ett annat öl från trakten.

DI förmodar att
kungen och drottningen fick testa Ramsburyölet när de de väl var tillbaka på Stefan Perssons gods, där de bodde som gäster.
Tyck till