1515
Annons

Räntor och valutor: Små ränterörelser inför ECB-besked

Europeiska marknadsräntor steg endast marginellt i den tidiga torsdagshandeln, där aktiveten präglades av avvaktan inför räntebesked från Bank of England och den europeiska centralbanken.

Japanska marknadsräntor steg däremot kraftigt tidigare på torsdagen på höjda förväntningar om att Bank of Japan kommer att höja styrräntan redan före årsskiftet. Enligt beräkningar från Credit Suisse, som utgår från prissättningen på swap-kontrakt, steg sannolikheten för en decemberhöjning till 56 procent på torsdagen från 37 procent på onsdagen.

Beträffande räntebesluten från Bank of England, klockan 13.00, och ECB, klockan 13.45, råder däremot ingen som helst tveksamhet. Bank of England kommer att lämna styrräntan oförändrad på 5,0 procent och ECB kommer att höja med 25 punkter till 3,5 procent.

Marknadens intresse riktas dock mot vad ECB-chefen Jean-Claude Trichet kommer att säga vid den presskonferens som följer på räntebeskedet, en presskonferens som inleds klockan 14.30. Analytiker och marknadsaktörer kommer att leta efter signaler om vad som kan väntas framöver i fråga om eventuella ytterligare räntehöjningar våren 2007.

En väl utbredd uppfattning är att ECB lade upp riktlinjer för kvartalsvisa räntehöjningar vid decembermötet 2005, och att de senare modifierade dessa riktlinjer till att planera in höjningar varannan månad under hösten. Och marknadsbedömare lärde sig också snabbt att tolka ECB-chefens signaler, något som i praktiken innebar att ECB låste sig för kommande månads räntebeslut i förväg.

ECB kommer i dag att presentera nya tjänstemannaprognoser om tillväxt och inflation i euroområdet, och det marknaden frågar sig är om det kommer att bli tillräckligt underlag för ECB-ledningen att på nytt lägga fast riktlinjer för räntebanan under det kommande halvåret. Enligt de anonyma källor som Market News har talat med är det dock tveksamt om de nya prognoserna räcker för att nå någon konsensusuppfattning i rådet om hur mycket ytterligare räntan behöver höjas.

Därmed kanske marknaden får leta förgäves efter kommentarer som "strong vigilance" eller "closely monitoring" vid dagens presskonferens.

Financial Times skriver på ledarplats på torsdagen att ECB-chefens kommunikationsstrategi har nått närmast komiskt tydliga nivåer, där "strong vigilance" betyder räntehöjning vid nästa möte och "closely monitoring" betyder att banken tar paus vid nästa möte.

Financial Times fastslår att en sådan tydlighet visserligen har sina meriter, men att förannonsera kommande räntebeslut innebär också att man förlorar flexibilitet. "Och i de allt mer osäkra globala utsikterna för 2007 kommer denna flexibilitet att behövas".

Inför dagens ECB-möte pekar dock förhandstipsen i riktning mot minst en ytterligare räntehöjning under det första kvartalet 2007, och kanske ytterligare en under det andra kvartalet.

Dollarn vände åter nedåt på torsdagsmorgonen efter en mindre förstärkning i USA-handeln på onsdagen. Asiatiska handlare hänvisade till fortsatt svagt dollarsentiment inför de nya beskeden från ECB i avvaktan på fredagens amerikanska sysselsättningsrapport. Samtidigt stöddes japanska yen av de förhöjda spekulationerna om en tidig räntehöjning från Bank of Japan.

Kronan stärktes samtidigt något i morgonhandeln efter att ha försvagats något på onsdagen. Marknadsbedömare ser inga uppenbara faktor bakom rörelserna, men utvecklingen visar att det fortsatt finns intresse att köpa den svenska valutan till tillfälliga prisdipp. Samtidigt handlas den svenska kronan till stor del efter utvecklingen i euro/dollarkursen, och en svagare dollar gynnar för närvarande kronans växelkurs.

Kronan verkade dock ha lite svårt att bryta genom 9:05 mot euron, vilket kan tyda på att marknaden redan kan ha fastställt tradingbandet åtminstone inför de nya beskeden från ECB.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?