1515
Annons

Stockholmsbörsen: Boliden och Nordea stiger

Stockholmsbörsen steg med 0,6 procent i relativt lugn handel under tisdagseftermiddagen.

Vid lunchtid lämnade börsen de högsta nivåerna och följde med Europabörserna ned inför USA-öppningen. Boliden, verkstad och Nordea hörde till vinnarna. Sällanköpsvaror fanns bland förlorarna under ledning av H&M.

Klockan 14.25 hade OMXS30 stigit 0,6 procent till 1.081,2. Dj Stoxx 50 hade samtidigt gått upp 0,1 medan Bloomberg 500 stärkts 0,5 procent, vilket är ytterligare ett tecken på att intresset skiftat över från de största bolagen till de mellanstora bolagen.

"Det är få slutkunder inne i handeln. I stället är det 4.000 hedgefonder som slåss om att få avkastning på sina pengar", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

De amerikanska börserna steg på bred front under måndagen med stöd från Bank of New Yorks köp av Mellon Financials och LSI Logics köp av Agere Systems. Spekulationer om att affärerna utgör början på en ny uppköpsvåg drev upp kurserna.

Optimismen spillde över på Europabörserna under morgonens handel. Vid lunchtid sjönk dock Europabörserna tillbaka något samtidigt som priserna på råvarumarknaderna ökade. Nickel nådde till exempel den högsta nivån på 19 år.

Bolidens aktie steg efter beskedet att bolaget ska skifta ut 4 miljarder, eller 14 kronor per aktie, våren 2007.

"Det här är en tidig julklapp. Aktien ska upp på det här", säger Olof Grenmark, basindustrianalytiker vid Handelsbanken Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han hade inte förväntat sig att styrelsen skulle kommunicera en så stor utdelning.

"Jag hade snarare tänkt mig att bolaget skulle spendera mer pengar på olika sorters investeringar och förvärvsobjekt.

En annan vinnare i samma sektor var Lundin Mining. Enligt Dagens Industris skvallerspalt förbereder bolaget bud på konkurrenter. Aktien steg med 5,50 till 247,50.

Nordea presenterade nya långsiktiga mål och utsikter för 2007 under tisdagens kapitalmarknadsdag. Bland annat ska bolaget dubblera den riskjusterade avkastningen på sju år, vilket analytiker applåderade. Särskilt positivt var att banken för att nå avkastningsmålet måste uppnå en årlig tillväxt på 10 procent i genomsnitt.

"Lyckas Nordea med detta uppvärderas branschen implicit med 40-50 procent", säger en analytiker.

Aktien steg med 1 krona till 98,50.

Hennes & Mauritz gick mot den positiva tendensen på Stockholmsbörsen under tisdagsförmiddagen och backade med 4 kronor till 316,50 kronor.

Under måndagen visade veckostatistiken för beklädnadshandeln från Tyskland att försäljningen sjönk med 7 procent under vecka 47 jämfört med motsvarande vecka förra året.

"Därtill kommer det varma vädret. Det är exceptionellt varmt och det är klart man blir orolig och frågar sig hur det ska gå med H&M:s försäljning av vinterkläder nu?", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Lindex backar med 1 krona till 98,50 medan Fenix Outdoor steg med 75 öre till 63.

Sectra backade 2 kronor till 69,75 efter rapport.

Bolagets nettoomsättning ökade med 21,5 procent under det brutna räkenskapsårets första hälft, maj till oktober, till 298 miljoner kronor från 246 miljoner kronor samma period i fjol.

Den ökade nettoomsättningen är ett resultat av Sectras satsningar på expansion på strategiskt viktiga marknader för medicinska system, vilket lett till att antalet leveranser och serviceavtal ökat, enligt rapporten.

Vinstmarginalen sjönk dock till 6,9 procent från 7,5, på grund av Sectras omfattande satsningar för att bygga upp distributionsnät och serviceorganisation för medicinska system efter den pågående utfasningen av det nio år långa samarbetet med Philips.

Nedåt gick det även för Scania som backade med 5 kronor till 467. Striden mellan MAN och Scania fortsätter. Nu är MAN irriterat över att det inte får delta i Scanias kapitalmarknadsdag under onsdagen denna vecka, trots att det bayerska bolaget är den tredje största ägaren i Scania.

"Normalt ska alla ägare ha samma rättigheter men så fungerar det inte i detta fall, detta är märkligt. Vi är kritiska till Scanias hantering av denna fråga", säger MAN:s presschef Andreas Lampersbach till Nyhetsbyrån Direkt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?