1515
Annons

Stockholmsbörsen: Olja vinnare på dyster börs

Stockholmsbörsen steg under måndagens inledningshandel, men föll senare tillbaka linje med övriga Europa.

Handeln var nyhetsfattig förutom från läkemedelsområdet där Astra Zeneca gick emot övriga sektorbolag i Europa sedan konkurrenten Pfizer tvingats lägga ned utvecklingen av ett kolesterolmedel. Oljebolagen hörde till vinnarna. Teleoperatörerna fanns bland förlorarna.

Klockan 13.30 noterades OMXS30 till 1.059,1, vilket motsvarar en nedgång med 0,1 procent. Dj Stoxx 50 var samtidigt ned 0,1 procent.

"Det är avvaktande. Man vill se vart det tar vägen och jag blir själv allt mer pessimistisk om den närmaste framtiden. För OMXS30 gäller 1.045 som en viktig nivå. Klarar index att hålla sig över denna nivå är det ok, men annars är det dags att lämna marknaden. Intresset är annars störst för mindre bolag och för nästa veckas PPM-pengar", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Pfizer har misslyckats med utvecklingen av det kolesterolpreparat som ska ersätta Lipitor, ett preparat som svarar för en fjärdedel av bolagets intäkter. Bolagets aktiekurs föll med 13,8 procent i förhandeln i USA.

Tillkännagivandet att Pfizer misslyckats kommer definitivt att gynna Astra Zeneca, enligt analytiker.

Morgan Stanley menar att nyheterna från Pfizer är "viktiga positiva nyheter" för Astra Zeneca.

Astra Zenecas kolesterolpreparat Crestor kommer enligt analytiker vid UBS nu inte att vara utsatt för lika hård konkurrens.

Astra Zeneca steg 1,7 procent till 392,50.

Bolaget meddelade även att det har träffat ett avtal med Cubist Pharmaceuticals om inlicensiering av antibiotikumet Cubicin i vissa områden. Cubicin är det första antibiotikapreparatet i en ny kategori läkemedel mot infektion, lipopeptider.

Som ytterligare sänke till den europeiska läkemedelssektorn, som hört till vinnarna under året, lades under måndagen beskedet att Bayer och Onyx Pharmaceuticals lägger ned fas III-studier med ett preparat mot hudcancer. Anledningen är att preparatet inte nått de resultat som bolagen väntat. Läkemedelssektorn som helhet sjönk med 0,3 procent i Europa på grund av bakslagen och Pfizer tynger de amerikanska terminerna inför öppningshandeln i USA vilket även påverkade börshumöret i Europa.

Bättre gick det för Atlas Copco vars vd, Gunnar Brock, på kapitalmarknadsdagen upprepade bolagets marknadsutsikter.

"Efterfrågan på Atlas Copcos produkter och tjänster från de flesta kundsegment, såsom gruv-, entreprenad-, tillverknings- och processindustrin, väntas ligga kvar på nuvarande höga nivåer", skrev Atlas Copcos vd Gunnar Brock i en skriftlig kommentar.

Aktien var upp med 1 procent till 202 kronor.

Kyligare väder och spekulationer om nya nedskärningar av Opecs produktion har gett stöd för ett stigande oljepris den senaste veckan. Oljan handlades till 63,85 i London, vilket är kring tvåmånadershögsta trots att priset rekylerade ned med 0,77 dollar per fat under måndagsförmiddagen.

Vostok Nafta steg med 0,7 procent till 454,50 och Lundin Petroleum med 0,7 till 72,50.

PA Resources fortsatte att stiga med ytterligare 3 procent till 60 kronor.

Deutsche Bank inleder bevakning av Husqvarna och lämnar rekommendationen köp. Riktkursen sätts samtidigt till 115 kronor. Aktien steg under förmiddagen med 75 öre till 92,50.

Oxigene fortsätter stiga med 1,60 till 33 kronor efter en stark uppgång i USA i fredags.


Innehåll från Swedbank FörsäkringAnnons

Swedbank Försäkring – försäkrad trygghet genom hela livet

Med konkurrenskraftiga personförsäkringar och pensionslösningar hittar Swedbank Försäkring nöjda kunder över hela landet. Hållbarhet, ekonomisk trygghet och personlig service är ledord i företagets erbjudande.

Tack vare Swedbanks och sparbankernas kontorsnät har Swedbank Försäkring stark lokal förankring i hela Sverige. Det, i kombination med produktutbudet och företagets omfattande fokus på hållbarhet, förklarar varför många väljer att bli kund här. Det finns även ekonomiska vinster med valet:

– Statistiken för avtalspension från Konsumenternas försäkringsbyrå visar att vår fondförsäkring levererat bäst avkastning av alla aktörer de senaste åren. Du får helt enkelt mer i plånboken som pensionär om du sparar hos oss, säger Johanna Okasmaa-Nilsson, vd för Swedbank Försäkring.

För både privat- och företagskunder

Swedbank Försäkring erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och person- och riskförsäkringar för både privatkunder och företag. Med 30 års erfarenhet och 300 miljarder i förvaltat kapital kombinerar man erfarenhet med framåtsträvande – allt för att främja hälsa och ekonomisk trygghet för sina kunder.

– Vi är ett fullsortimentsbolag med såväl sparande som riskprodukter. Swedbank Försäkring tillgodoser de behov av försäkringsskydd och sparande som en privatperson har genom livet, och med de försäkringslösningar vi erbjuder företagskunder hjälper vi dem att bli attraktiva arbetsgivare med förutsättningar för långsiktig tillväxt, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Personlig rådgivning med Trygghetskollen 

En av de mest uppskattade produkterna är Tryggaförsäkringarna, liv- och sjukförsäkringar för privatpersoner. Försäkringarna skapar förutsättningar att göra långsiktiga planer samtidigt som de ger en trygg plattform för livets olika händelser. 

– Med våra Tryggapaket får man rådgivning via sin bank – Trygghetskollen – där vi ser över hela behovet av försäkringssparande, allt från att kan man bo kvar i huset om ens partner avlider till vad som händer om man blir sjuk eller arbetslös. Möjligheten till individuell rådgivning och ett försäkringspaket anpassat efter ens unika behov skiljer oss från många av våra konkurrenter, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Nu lanseras Pensionsspar Privat

I vår lanserar Swedbank Försäkring en helt ny produkt: Pensionsspar Privat, en kapitalförsäkring för pensionssparande som kommer att kunna tecknas både på bankkontoret och digitalt i internetbanken eller appen.

– Vi ser ett stort behov av att hjälpa människor att spara till pensionen. Idag sker det ofta via investeringssparkonton, något som inte är optimalt för just pensionssparande. Därför har vi skapat Pensionsspar Privat och satt samman hållbara portföljer där vi ska försöka nå samma fina avkastning som vi har inom avtalspension, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Om Swedbank Försäkring

Swedbank Försäkring grundades 1990 och är ett dotterbolag till Swedbank. Man erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar samt person/riskförsäkringar till privatkunder och företag. Swedbank Försäkring har omkring 1,2 miljoner kunder och det förvaltade kapitalet uppgår till 300 miljarder.

Läs mer på swedbank.com/forsakring

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank Försäkring och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?