1515
Annons

Räntor och valutor: Klen fart på handeln

Det var små rörelser på de svenska och europeiska räntemarknaderna på måndagen, medan dollarn är fortsatt svag mot euron och handlades på 1:3306 vid svensk stängning. Dagen bjöd inte på några stora händelser utan marknaderna inväntar statistik som kommer senare i veckan.


Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen noterades till 3,54 procent, ned 1 punkt jämfört med fredagens stängning. Räntegapet mot Tyskland vidgades med 1 punkt till - 13. Kronan stärktes ytterligare något, TCW-index noterades till 122,83 (123,06).

I Europa är företagen optimistiska om framtiden, trots tecken på en avmattning i USA. Det framkom i Eurochambres enkätundersökning bland ca 78.000 europiska företag som presenterades på måndagen. Framförallt är det återhämtningen i Tyskland som är orsaken bakom uppsvinget i den europeiska ekonomin.

Den svenska delen i undersökningen visar på optimism även bland svenska företag. Utfallet blev starkare än väntat, med ett nettotal på 65 mot väntade 58 för den totala utvecklingen. Även företagens anställningsplaner och utsikterna för exporten är hoppfulla.

Under måndagen låg annars mycket fokus på vad som händer under resten av veckan.

"Imorgon kommer stabilitetsrapporten från Riksbanken som vi nogsamt bör bevaka", sade en analytiker.

"Vi tror att Riksbanken kommer att kommentera att utvecklingen på bostadsmarknaden inte är långsiktigt hållbar, även om det inte går att säga att vi har en bubbla", fortsatte analytikern.

På torsdag väntas den Europeiska centralbanken, ECB, höja styrräntan med ytterligare en kvarts procentenhet till 3,50 procent, trots dollarraset och nedgången i oljepriset den senaste tiden. Intressantare än höjningen i sig blir dock ECB:s prognos som också presenteras på torsdag.

"Vi tror att ECB behåller retoriken hyfsat intakt. Det kommer en till höjning i början av nästa år och sedan går vi in i ett mer neutralt läge", sade en analytiker.

Från USA var måndagens agenda också tunn. Den statistik som kom var över kontrakterade husköp som sjönk 1,7 procent i oktober, jämfört med en nedgång på 1,1 procent månaden före. Analytiker hade förväntat sig en nedgång med 0,5 procent.

De långa amerikanska marknadsräntorna hämtade sig något efter fredagens genomklappning i spåren av det oväntat svaga ISM indexet och den tioåriga statsobligationen handlades på 4,45 procent, 3 punkter upp jämfört med fredagens stängning. Räntorna i den korta änden hämtade sig också något och var runt 1 punkt upp.

Valutamarknaden visade också små rörelser under måndagen, men dollarn ligger fortsatt kvar på en svag nivå.

"Det vi ser idag är lite av en konsolidering efter de kraftiga rörelser vi har sett och dollarn hämtar in lite grand", sade en analytiker och påpekade att det är data längre fram i veckan som marknaden väntar på.

"Framförallt är det sysselsättningsdata och arbetslöshetssiffror på fredag som kommer att vara kritiska. Vi förväntar oss att Fed kommer sänka räntan under första kvartalet nästa år, men det förutsätter att sysselsättningen viker", sade analytikern.

Fed-ledamöter har den senaste tiden signalerat fortsatt oro för inflationsriskerna och att det ännu är för tidigt att helt räkna bort fortsatta räntehöjningar. Fed ledamoten Michael Moskow sade i en intervju på CNBC på måndagen att ekonomin är överlag solid och att svagheterna i huvudsak är relaterade till husmarknaden och bilindustrin, rapporterade Bloomberg News. Marknaden å andra sidan, höjer insatserna för att Fed kommer att sänka styrräntan under första kvartalet nästa år.

"Det finns ett betydelsefullt glapp mellan Federal Reserves retorik och marknadens förväntningar, sade Scott Gewirtz på Lehman Brothers Inc. i en kommentar till Bloomberg News.

Detta glapp syns även i handeln med Fed Fund Futures där prissättningen, trots Fed retoriken, har räknat in ett mer än 60-procentigt sannolikhet att Fed kommer att ha genomfört en första sänkning innan slutet av första kvartalet 2007.

I en kommentar till den svaga dollarn skrev Bear Sterns i ett marknadsbrev på måndagen att det är intressant att notera att dollarn är så nära en historiskt låg nivå gentemot de största valutorna, fastän det är mot "emerging markets" som USA har det största bytesbalansunderskottet.

På kronmarknaden kännetecknades måndagen också av en konsolidering, men kronan ligger kvar på en fortsatt stark nivå.

"Kronkursen har varit dollardriven och det innebär allt som oftast en starkare krona även mot euron", sade en analytiker.

Mot dollarn noterades kronan till 6:77 och mot euron till 9:01 vid torsdagens stängningstid.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?