1515
Annons

USA-börser: Billigare olja gav nytt börsrekord

USA-börserna steg på onsdagen med stöd av fortsatta nedgångar för råoljepriset. Uppgångarna förstärktes efter hand och Dow Jones Industrial stängde över 12.500-nivån, för första gången någonsin.

"Ett sjunkande oljepris är bra för aktiehandeln, då ett lägre oljepris minskar inflationstrycket i ekonomin", sa en handlare för Bloomberg News.

Analytiker pekade även på oväntat stark husstatistik för november som drivkraft, samt hög likviditet i marknaden, inför att handelsböckerna för 2006 stängs.

Dow Jones Industrial slutade på 12.511, en uppgång med 0,8 procent jämfört med tisdagen. Senast högstanågonsinrekordet slogs var den 19 december i år, då indexet tog sig över 12.471.

S&P 500 ökade med 0,7 procent till 1.427, medan Nasdaq Composite slutade på 2.431, en uppgång med 0,7 procent.

Men handeln under onsdagen var mellandagstunn, mätt i antal omsatta aktier. Blygsamma 974 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och drygt 2,1 miljarder bytte ägare på Nasdaq Composite.

Till de mest omsatta aktierna hörde Apple, Google, Citigroup, Microsoft och Exxon.

Strax efter börsöppningen publicerades statistik över försäljningen av enfamiljshus i USA, som i november månad steg med 3,4 procent i månadstakt. Analytikerna hade räknat med en ökning på 1,6 procent.

Utfallet tolkades som ett tecken på att botten kan vara nådd för den amerikanska husmarknaden.

"Om folk börjar räkna med fastighetspriserna stabiliseras så kommer det att ge bättre utsikter för konsumtionen. Det är väldigt goda nyheter de som hoppas på ett bättre marknadssentiment över lag", kommenterade en förvaltare för Bloomberg News.

Flera husrelaterade bolag tillhörde också vinnarna på onsdagen, i spåren av statistiken. Hemfixarbolaget Home Depot steg med 1,3 procent, Toll Brothers steg med 1,9 procent.

Andra sektorer i fokus var biltillverkarna, efter uppgiften att samtal förts mellan Ford och Toyata Motor om någon form av samarbete.

Ford slutade 1,2 procent högre, medan konkurrenten GM steg med 2,8 procent.

Biltillverkarna tillhör också vinnarna på ett lägre oljepris, som fortsatte att sjunka under onsdagen.

När golvhandeln stängde hade priset på WTI-olja med leverans i februari sjunkit med 1,3 procent till 60,33 dollar per fat, på tisdagens fall på drygt 2 procent.

Prisdrivande här är det milda vintervädret i USA.

Andra vinnare bland tungviktarbolagen under onsdagen var Alcoa, Intel, H-P och Citigroup.

IBM slutade 1,5 procent högre, efter en höjd rekommendation från Thinkequity, från sälj till köp. Riktkursen sätts till 110 dollar, vilket är 2,90 dollar högre jämfört med onsdagens stängningskurs.

Inom tekniksektorn var Apple länge sänke på nyhetsuppgifter om att ledande befattningshavare inom bolaget kan ha förfalskat uppgifter kring ett optionsprogram för att maximera optionsutdelningen.

Vid stängningen hade aktien återhämtat sig och betalades marginellt högre jämfört med på tisdagen.

På räntemarknaden steg korta- som långa obligationsräntor, tioåringen var upp med drygt 5 punkter till 4,65 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?