1515
Annons

Biolin raket på nyårslugn börs

De senaste dagarnas starka börs mattades av på torsdagen när handelsaktiviteten var låg. Stockholmsbörsen handlades ned under större delen av dagen, men slutade oförändrad.

"Börsen håller på och stänger ned inför nyårsafton. Det verkar som att de senaste dagarnas starka trend håller på och mattas av, nu är det låg omsättning", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid börsens stängning var OMXS30 oförändrat. Dow Jones Stoxx 50 i Europa noterades samtidigt 0,1 procent ned.

Omsättningen var tunn och uppgick till 9,6 miljarder kronor.

Telebolagen agerade sänke medan banksektorn hörde till vinnarna. Teliasonera sjönk 50 öre till 57:50 kronor. Bolagets spanska verksamhet Yoigo har dock sålt över förväntan under december, enligt Yoigos vd Johan Andsjö.

Ericsson tappade 5 öre till 27:75 kronor medan Handelsbanken steg 2 kronor till 210 kronor och Nordea ökade 20 öre till 107 kronor.

Bland vinnarna återfanns också Vostok Nafta som var upp 7 kronor till 472:50 och Eniro som ökade 1:50 kronor till 90 kronor.

Skanska steg 50 öre till 133:25 kronor. Byggbolaget har fått kontraktet att leda byggandet av en ny forskningsanläggning i Kalifornien.

Enligt Konjunkturinstitutets månadsbarometer är byggkonjunkturen i Sverige fortfarande stark. Orderingång, byggande och sysselsättning har fortsatt att stiga och anbudspriserna har höjts något.

Bland de övriga byggbolagen steg NCC B med 50 öre till 187 kronor medan Peab handlades ned med 4 kronor till 163:50.

Boliden fortsatte sin positiva trend och stängde på 176 kronor, efter en uppgång med 2 kronor.

"Aktier som är befriande från förmögenhetsskatt är intressanta inför årsskiftet och Boliden är en av dem. Andra aktier som jag tror att gått starkt tack vare detta den senaste månaden är Tele2 och Kinnevik", sade en mäklare.

En annan faktor som mäklaren tror håller börsen uppe under årets sista handelsdagar är att få handlare vill ta hem större vinster innan årsskiftet.

Biolin fortsatte sin raketfart uppåt och steg med 21 procent till 17:30 kronor. Bolaget har haft en positiv trend sedan den 19 december då det meddelade att dess nyemission övertecknats.

Net Insight hörde till torsdagens mest omsatta bolag. Aktien rusade på förmiddagen med 8,5 procent, men föll tillbaka och stängde 3,1 procent upp till 8:45 kronor. Aktien har stigit drygt 90 procent på en vecka.

International Gold Explorations steg 0,7 procent till 5:20 kronor sedan bolagets avtal med Endiama, Angolas statliga diamantbolag, avseende prospektering och gruvbrytning av diamanter i östra Angola godkänts av det nationella gruvministeriet.

Securitas Systems steg 40 öre till 27 kronor. Bolaget meddelade att det köpt CIS, en av Italiens ledande leverantörer av säkerhets- och övervakningstjänster till banksektorn.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?