1515
Annons

USA-börsena visade styrka

USA-börserna visade styrka när kurserna vände upp igen efter en inledande nedgång. I täten låg oljebolagen som gynnades av ett stigande oljepris.

Vid stängning hade Dow Jones stigit med 0,2 procent till 12.471. Även S&P 500 steg 0,2 procent, medan Nasdaq Composite tappade 0,3 procent till 2.430.

Omsättningen uppgick till nära 1,5 miljarder aktier på New York-börsen och till drygt knappt 900 miljoner på Nasdaq.

En oväntat stor ökning i producentpriserna fick kurserna att falla när handelsdagen inleddes. Novemberuppgången i de amerikanska producentpriserna, PPI, var den kraftigaste som noterats under en enskild månad sedan 1974, medan ökningen i kärn-PPI var den största sedan 1980.

Detta bidrog till spekulationer om att Fed kommer att hålla en fortsatt hård linje vad gäller styrräntan och att det fortfarande är långt kvar till en räntesänkning.

Men sedan vände kurserna uppåt, delvis beroende på oljepriset som steg 1,1 procent till 62:87 dollar per fat.

Det fick Exxon Mobile att stiga 2,0 procent och agera draglok för hela energisektorn.

"Vi har ett oljepris som stiger, flera ekonomiska nyheter och utvecklingen i Thailand. Blandade budskap som gör marknaden lite nervös.", sade James Park på Rodman and Shaw, enligt Marketwatch.

Morgan Stanley steg 1,7 procent, trots att bolaget redovisande en tioprocentig vinstnedgång. Uppgången beror på att Morgan Stanley ändå klarade av att leva upp till marknadens förväntningar.

Just Morgan Stanley har höjt rekommendationen för Ford som därmed fick sig en knuff uppåt. Fords aktie steg 2,1 procent.

Pfizer klättrade 1,4 procent. Läkemedelsbolaget har höjt aktieutdelningen och utsett en styrelseordförande.

Bland orosmolnen fanns Oracle som sent på måndagskvällen redovisade sitt resultat för räkenskapsårets andra kvartal. Både vinsten per aktie och den totala försäljningen låg i linje med marknadens förväntningar. Men aktien tappade ändå 4,5 procent eftersom försäljningen av nya programvarulicenser var en besvikelse.

Även utvecklingen i Thailand oroade marknaden. Där tappade börsen cirka 15 procent efter att den thailändska regeringen infört restriktioner på kapitalmarknaden.

Den tioåriga amerikanska räntan noterades 1 punkt upp till 4,59 procent.

Ericsson stängde 18 öre högre och Astrazeneca 1:08 kronor högre jämfört med kurserna i Stockholm.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?