1515
Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson leder uppgången

Stockholmsbörsen drog i väg på onsdagen, mer än övriga Europa, triggad bland annat av Ericssons senaste storaffär.

Marknaden fick även stöd av att de amerikanska börserna återhämtade sig efter Stockholms och Europas stängning på tisdagen.

"Jag tycker det ser bra ut avseende Ericsson, ser man det på lite sikt så tror jag inte att de har köpt för dyrt", säger en mäklare till Direkt.

Omkring klockan 14.45 låg OMXS30 på 1.134,7. Det motsvarar en uppgång med 0,7 procent. Aktier för 21,1 miljarder kronor bytte ägare.

Ericssons köp av amerikanska Redback Networks togs emot väl och kursen steg knappa 1,3 procent till 27,90 kronor.

Analytikerna har rest farhågor om priset, men anser ändå att det är bra att man kan ta upp konkurrensen med Cisco inom ip-nätverk.

"Jag tror att vi är förhållandevis kompletta på nätverkssidan varvid möjligheterna finns framförallt inom multimedia och services, men vår fokus är att växa genom egen utveckling med de resurser som vi har. Det är inte så att man bygger strategin på förvärv", säger Ericsson vd Carl-Henric Svanberg till Nyhetsbyrån Direkt i samband med att förvärvet av Redback presenterats på onsdagen.

Tisdagens sorgebarn Astra Zeneca stabiliserades dock även om en serie riktkurser justerades ned under onsdagen.

Aktien var upp 0,6 procent till 367,50 kronor.

Scanias aktie steg 1 procent efter att beskedet om att EU-kommissionens godkänner att affären med MAN.

"Marknaden räknar med att det inte blir en fördjupad granskning. Ett sådant ställningstagande från kommissionen ska inte påverka Scanias aktie. Däremot kan ett beslut från kommissionen att förlänga processen förändra situationen radikalt" säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Skistar reagerade svagt uppåt på sin rapport som visade att bolaget hittills inte lidit någon större skada av det varma vädret. Bolaget spår även en stark bokningsingång i januari. Aktien steg 0,9 procent till 118 kronor.

En annan aktie att stiga under onsdagen var SSAB som klättrade med 2,2 procent. Stålsektorn tillhörde vinnarna i Europa efter att Arcelor Mittal förvärvat det mexikanska stålverket Sicartsa. SSAB fick även en serie höjda rekommendationer under onsdagen, SHB höjer sin riktkurs på bolaget till 195 kronor.

Ett annat företag att komma med rapport under onsdagen var A-Com, vars aktie föll med 1,5 procent. Såväl, resultat, kassaflöde och omsättning var dock bättre jämfört med samma period föregående år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?