1515
Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson i öppningsfokus

Stockholmsbörsen väntas inleda onsdagen med stigande kurser stärkta av USA-börserna och uppgångar på marknaderna i Asien, där den thailändska börsen ledde återhämtningen efter tisdagens genomklappning.

USA-börserna visade styrka när kurserna vände upp igen efter en inledande nedgång. Vid stängning hade Dow Jones och S&P 500 stigit med 0,2 procent vardera, medan Nasdaq Composite noterades 0,3 procent lägre. Ericsson stängde 18 öre upp och Astra Zeneca 1,08 kronor högre jämfört med kurserna i Stockholm.

Mest intresse i öppningshandeln väntas Ericsson dra till sig efter att ha aviserat ett köp av amerikanska Redback Networks. Köpeskillingen uppgår till drygt 14 miljarder kronor och väntas framför allt stärka Ericssons positioner inom internetbaserade nätverk.

Ericsson håller en presskonferens om affären klockan 9.00 i Stockholm.

Ett annat företag som väntas hamna i fokus under onsdagen är Scania, där EU-kommissionen ska komma med besked om sammanslagningen med MAN.

Nyhetsbyrån Dow Jones uppgav dock redan under tisdagen att EU-kommissionen kommer att godkänna MAN:s planerade köp av Scania.

Även Astra Zeneca kan väntas dra till sig intresse efter det för bolaget olyckliga utfall i tisdags från europeiska patentmyndigheten gällande Nexium.

Under onsdagsmorgonen har en rad nedgraderingar av läkemedelsbolagets riktkurs trillat in.

Bland onsdagsmorgonens övriga nyheter märks bland annat att Investors vd Börje Ekholm och SKF-chefen Tom Johnstone av DI pekas ut av analytiker som tänkbara efterträdare till Michael Treschow.

Makroagendan är förhållandevis tunn under onsdagen, men viss spänning kanske kan skapas runt KI:s syn på konjunkturläget och protokoll från brittiska centralbanken som båda väntas dra till sig intresse under förmiddagen.

Lindex handlas exklusive en utdelning om 5 kronor per aktie.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?