1515
Annons

USA-börser: Statistik lyfter Wall Street

Oväntat stark detaljhandelsförsäljning i november och uppgifter om samgåenden inom flygplanssektorn gav USA-börserna stöd när handeln startade på onsdagen.

Men efter en knapp timmes handel hade uppgångarna dämpats en aning.

"Detaljhandelssiffrorna var betydligt över förväntningarna, så ett börsrally känns närmast givet. Frågan är hur uthållig uppgången blir", uppgav en kommentator för Marketwatch.

Kring 16.15-tiden steg de ledande indexen med 0,1 procent vardera. Dow Jones Industrial handlades på 12.330. S&P på 500 på 1.413, medan Nasdaq Composite noterades på 2.434.

Omsättningen på New York-börsen i den tidiga handeln uppgick till nära 230 miljoner aktier. På Nasdaq Composite var omsättningen nära 330 miljoner aktier.

Bland de mest omsatta aktierna var Apple, Google, GE, IBM och Goldman Sachs.

Onsdagens uppgång följer på ett klent avslut igår tisdag, efter den amerikanska centralbankens väntade besked att lämna styrräntan oförändrad.

Börserna steg först, men föll i sluthandeln och Dow stängde 0,1 procent ned, medan Nasdaq Composite backade med 0,5 procent.

Den amerikanska detaljhandeln gick betydligt bättre än väntat i november, något som pressade upp USA-räntorna, fick dollarn att stärkas liksom USA-terminerna, inför öppningen.

Detaljhandeln steg med 1,0 procent i november, att jämföra med förväntningar om en mer blygsam ökning med 0,2 procent.

Uppgången kom efter två månader med minskad försäljning, och starka ökningstal i november rapporterades särskilt från elektronikhandeln, +4,6 procent, samt bensinstationer, +2,3 procent.

"Konsumenterna kan fortfarande ge hyfsat stöd åt ekonomin, vilket torde hjälpa upp företagsvinster och aktiekurser", kommenterade en förvaltare för Bloomberg News.

Bland onsdagens vinnare fanns också detaljhandelsrelaterade bolag, däribland Wal-Mart och McDonalds. Aktierna var upp med 0,3 procent respektive 0,4 procent

I fokus var även Continental och United Airlines som diskuterar ett eventuellt sammangående. En sammanslagning av de två bolagen skulle skapa världens största flygbolag mätt med passagerartrafik. United Airlines steg med nära 5 procent.

Hilton Hotels handlades 1,3 procent högre efter att ha upprepat sin prognos för 2007.

Inom tekniksektorn gav Apple stöd, med en uppgång på 1,9 procent efter uppgift om att bolaget lanserar sin mobiltelefon/ipod i april nästa år. Morgan Stanley höjer även riktkursen på aktien till 110 dollar från tidigare 90 dollar. Aktien betalades till 87:66 dollar på onsdagen.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?