1515
Annons

Stockholmsbörsen: Tungviktare lyfter börsen

Stockholmsbörsen fortsatte upp på tisdagen med stöd från Volvo, Nordea och Ericsson. Hennes & Mauritz gjorde en rusning över sitt gamla all time high men studsade tillbaka. Elekta föll efter rapport.

Klockan 13.40 noterades OMXS30 till 1.115.8, vilket motsvarar en uppgång med 0,4 procent. OMXS30 är därmed nära att testa den förra femårstoppen från den 15 november på 1.117,9. Stockholmsbörsen gick på tvärs emot övriga Europa som sjönk i väntan på kvällens Fed-besked och svaga USA-terminer. DJ Stoxx 50 var samtidigt upp 0,1 procent.

"Det är PPM-pengarna som ligger bakom uppgången. PPM-fonderna har säkert redan köpt in en hel del i förväg eftersom de kan gissa sig till vilken tilldelning de ska få. Men den psykologiska effekten av tilldelningen finns ändå kvar, vilket pressar upp kurserna", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

"Dessutom befinner vi oss nära den gamla toppen. De som är korta nu måste bestämma sig för om de ska täcka sina positioner eller hålla sig kvar vid tron att börsen ska gå ned. Det skapar extra flöden", säger samma mäklare.

Volvo var vinnare bland OMXS30-bolagen. Företaget säger till Nyhetsbyrån Direkt att det ska höja produktionstakten i Europa i början av nästa år.

"Den europeiska marknaden ser fortsatt stark ut efter införandet av Euro 4. Därför har vi inom Volvo Trucks i Europa för avsikt att öka produktionstakten med 5-10 procent i mitten på första kvartalet 2007", säger Christer Johansson, ir-chef på Volvo.

Han konstaterar att Volvo inte sett något av den avmattning som tidigare väntades till följd av förköp inför införandet motornormen Euro 4 i Europeiska Unionen.

Volatiliteten var hög i Swedish Match på förmiddagen. Swedish Match vände först resolut upp från negativt territorium dit den pressats ner av Lehman Brothers och Goldman Sachs till 1 krona upp till 127 kronor. Detta efter att bolaget på morgonen släppt nyheten att företagets marknadsandel i Sverige, trots hård konkurrens, uppgick till 90,2 under oktober-november. Under föregående tvåmånadersperiod var den 89,8 procent.

Därefter uppmärksammade marknaden att lågprissnuset Kronan fortsätter att ta marknadsandelar i Sverige. Mätt under perioden oktober-november var andelen 4,0 procent, jämfört med 2,7 procent för augusti-september. Detta innebär att företagets marginaler pressas. Aktien var efter lunch ned 50 öre till 125,50.

Hennes & Mauritz bröt i den tidiga handeln upp över all time high-noteringen från våren 2000 på 339,50. Aktien har gått starkt under den senaste månaden trots det varma vädret. Under måndagen presenterade företaget nyheten att det startar sin första butik i Japan 2008. Strax efter lunch noterades aktien till 339 kronor jämnt.

Ola Rollén, Hexagons vd, vill stycka av metallkomponent- och plymerverksamheterna. Bara mättekniken blir kvar framöver, säger han till Dagens industri i tisdagens utgåva. Aktien steg med 3 kronor till 280.

Elekta sjönk med 50 öre till 151 kronor efter rapport. Som lägst var aktien ned och dippade på 146,50.

Resultatförsämringen i Elektas andra kvartal jämfört med motsvarande kvartal i fjol förklaras av lägre omsättning, förändrad produktmix och ökade kostnader för IFRS2, skriver bolaget i sin delårsrapport.

Nokia sjönk med 60 öre till 140,50. Under måndagskvällen vinstvarnade Texas Instruments, men denna var mer eller mindre väntad och borde inte ha någon större inverkan på Nokiaaktien, menade aktieanalytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

"Vinstvarningen från Texas Instrument antyder dock att fjärde kvartalet 2006 och utvecklingen för 2007 kan påverkas marginellt negativt för Nokia. Indikationer om en avmattning av kundintaget för operatörerna under 2007 är också en viktig faktor för Nokias utsikter 2007, säger analytikern vidare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?