1515
Annons

Oväntad dramatik sänkte Stockholmsbörsen

Handelsveckans sista dag på Stockholmsbörsen bjöd på oväntad dramatik på eftermiddagen. En svag amerikansk konjunkturindikator fick kurserna att falla.

Stockholmsbörsen inledde fredagen med en uppgång, i linje med resten av Europa. Tidigare på morgonen steg även kurserna på de flesta ledande asiatiska börserna. Sedan tuffade kurserna på i samma hjulspår tills USA:s inköpschefsindex publicerades klockan 16.

Det sjönk oväntat till 49,5 i november från 51,2 i oktober. På marknaden hade man räknar med en uppgång till 51,5. Indexet fick omedelbart dollarn att försvagas. De amerikanska obligationsräntorna föll liksom börserna i USA och Europa.

I Stockholms förbyttes en uppgång med 0,6 procent till en nedgång.

Vid stängning hade OMXS-index sjunkit med 0,6 procent till 343,9 medan OMX Nordic 40-index hade gått ned lika mycket till 1 133,8. Aktier för 24 miljarder kronor omsattes.

Indextunga Ericsson backade med 1,7 procent till 26:05 kronor medan konkurrenten Nokia föll med 2,2 procent till 134:70 kronor.

Volvo, som bland annat tillverkar lastbilar, backade med 0,5 procent till 443 kronor. Försäljningen av tunga lastbilar minskade med 2,6 procent i november jämfört med samma månad i fjol, enligt statistik från Bil Sweden. Konkurrenten Scania, som jagas av tyska MAN, steg däremot med 1,3 procent till 473 kronor. Aktiemarknadsnämnden riktar kritik mot MAN:s bud på Scania på flera punkter. Men några krav påändringar i prospektet framförs inte av nämnden.

På plussidan fanns även Swedbank som steg med 0,8 procent till 242 kronor och vitvarujätten Electrolux som klättrade med 0,8 procent till 129:50 kronor.

Telekomoperatörer var det enda branschindex som stängde på plus. Telia Sonera steg med 1,5 procent till 52:50 kronor och konkurrenten Tele 2 var upp 0,6 procent till 88:50 kronor.

Lindab, tillverkare av bygg- och ventilationssystem, börsdebuterade på fredagen. Introduktionspriset fastställdes till 110 kronor per aktie, vilket motsvarar ett totalt börsvärde för bolaget på 8 658 miljoner kronor. Aktien stängde på 112:75 kronor.

Maskintillverkaren KMT har köpt amerikanska Robotic Production Technology, ett ledande företag inom robotiserade bearbetningssystem i Nordamerika, samt H20 Jet, en amerikansk tillverkare av utrustning för vattenskärningssystem och diamantmunstycken. Aktien steg med 7,0 procent till 129:50 kronor.

På Londonbörsen backade FTSE 100-index med 0,6 procent till 6 048,8, i Frankfurt gick DAX-index ned 0,9 procent till 6 308,9 och på Parisbörsen föll CAC 40-index med 1,0 procent till 5 327,6.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?