1515
Annons

Asienbörser: Kina tog täten i uppgång

De asiatiska börserna avslutade börsveckan med en blandad utveckling. Merparten av de asiatiska börserna var upp, om än marginellt.

Återigen svarade det kinesiska Shenzenindexet för den starkaste uppgången. Backade gjorde däremot börserna i Hongkong och Singapore. Tokyobörsen var upp efter att arbetslöshetssiffror i Japan visar den lägsta arbetslöshetsnivån i Japan på åtta år.

"De japanska företagen börjar rekrytera för fasta anställningar i stället för temporära arbeten. Detta kommer att ha en positiv effekt på konsumtionen", säger Masaki Iso, förvaltare på Yasuda Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Bland vinnare på Tokyobörsen fanns Japans största mobiltelefonoperatör, NTT Docomo, som steg med 2,3 procent. Även Softbank, Japans största leverantör av höghastighetsinternetlösningar, steg med 1,7 procent.

Ett annat telekomrelaterat bolag, PCCW, tappade med så mycket som 4 procent. Det Hongkong-baserade bolaget fick se kursen dyka efter att bolagets största aktieägare förkastat ett bud på sin andel i bolaget.

Elekronikjätten Sony meddelade att bolaget sparkar Ken Kutaragi, ansvarig för utvecklingen av Playstation. Playstation 3 har drabbats av ideliga förseningar. Aktien rörde sig dock inte nämnvärt, utan steg med marginella 0,9 procent.

Annars var det energirelaterade bolag som tillhörde de aktier som gick bäst i Asien. Oljeprisets utveckling fick bland annat kinesiska Petrochina att stiga med 1,6 procent och det japanska oljeprospekteringsbolaget Inpex Holdings att stiga med 1,3 procent.

På valutamarknaderna tappade yenen något mot dollarn till 115,85. Detta fick de exportrelaterade bolagen att bryta den uppgång många av bolagen kunnat se de senaste dagarna.

Bland de japanska exportföretag som tappade under veckans sista handelsdag fanns Canon som tappade med 0,7 procent, Nintendo som backade med 1,5 procent och Honda som backade med 1,5 procent.

Marknadstemperatur klockan ca 8.30

Nikkei 225 +0,3%
Topix Tokyo +0,1%
Hongkongs Hang Seng -0,2%
Singapores STI -0,1%
China Shang Composite +0,1%
China Shenz Composite +0,9%
Sydkoreas Kospi +0,2%
Taiwans Taiex +0,6%


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?