1515

Räntor och valutor: Nordkorea sänkte yenen

Nordkorea trotsade världssamfundets varningar och genomförde på måndagen ett underjordiskt kärnvapentest. Reaktionerna på marknaderna världen över var dock mycket begränsade, även om yenen tyngdes och nådde sin svagaste nivå på åtta månader.

"Nordkorea skrämmer inte de finansiella marknaderna utan man tar det med ro. Rätt eller fel, men så är det", säger en analytiker.

Räntemarknader både i Japan och USA var dessutom helgstängda, vilket dämpade aktiviteten.

Marknaderna väntar på händelser längre fram i veckan. Aktiemarknaderna tycks tro på en fortsatt god konjunktur framöver, medan räntemarknaden tror på betydande avmattning i USA. Fed-protokollet och Beige book på onsdag respektive torsdag kan vara två pusselbitar som ger vägledning för marknaderna.

Europeiska räntor rörde sig något uppåt på måndagen och drog med sig de svenska ett par punkter upp.

Den tioåriga obligationsräntan steg 1 punkt till 3,69 procent och räntegapet till den tyska motsvarigheten vidgades till -7 punkter (-6).

Vice riksbankschef Kristina Persson talade på måndagen och hon pekade på en del nedåtrisker i Kina och USA. Analytikern underströk också att det är intressant att den "duvaktiga fallangen" inte tycks vara alltför oroad över den höga kredittillväxten då den kan antas spegla den goda konjunkturen, medan den hökaktiga fallangen tycks ha inställningen att den höga kredittillväxten i sig utgör ett problem.

I brist på nya penningpolitiska signaler från Kristina Persson riktas nu intresset mot Riksbankschef Stefan Ingves tal på torsdag, några timmar efter SCB publicerar konsumentprisindex för september.

"Det börjar bli dags för Riksbanken att signalera något nu" konstaterar analytikern. I samband med beslutet att höja räntan i slutet av augusti uttryckte Riksbanken att det är rimligt att räkna med att reporäntan kommer att behöva höjas ytterligare, ungefär på det sätt marknaden förväntar sig. Sedan dess har räntorna sjunkit, konstaterar analytikern.

"Om det fortfarande är rimligt, det som var prissatt i augusti, då måste det komma en pekpinne från Ingves", tillade han.

Storbritannien rapporterade lägre producentpriser än väntat och räntorna handlades i stort sett oförändrat, det vill säga något starkare än övriga Europa, där räntorna steg svagt. Producentpriserna sjönk 0,3 procent i september och ökade med 1,8 procent i årstakt. Enligt Bloomberg News hade analytikerna väntat sig att PPI skulle öka med 0,1 procent och med 2,0 procent jämfört med samma månad i fjol. PPI föll i september för första gången på nio månader.

På valutamarknaden tappade yenen till 119:16 vid den svenska marknadens stängning jämfört med 118:92 på fredagen. Kärnvapensprängningen i Nordkorea tyngde yenen, liksom den sydkoreanska wonen.

Euron stärktes lite mot dollarn och handlades till 1:260 jämfört med 1:259 på fredagen. Enligt handlare finner dock dollarn lite stöd med utvecklingen i Nordkoreahändelserna och den amerikanska valutan har också fått stöd av sysselsättningssiffrorna från USA på fredagen då arbetslösheten sjönk.

Kronan var oförändrad mot euron på 9:28 och tappade 1 öre mot dollarn till 7:36. Fortsatta turer kring Scania och MAN-affären påverkade kronan igen då MAN meddelade att företaget överväger att dra tillbaka budet men vill diskutera en vänlig lösning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?