1515

Wall Street åter på ny topp

New Yorkbörserna uppmätte den största uppgången på sju veckor under onsdagen och Dow Jones stängde på en ny rekordnivå för andra dagen i rad.

Svag inköpschefstatistik dämpade oron för fortsatta räntehöjningar.

"Det finns ett mycket större förtroende för att vi kommer att uppnå målet med en kontrollerad ekonomisk tillväxttakt samtidigt som vi behåller greppet om inflationen", sa Jeff Layman, investeringschef vid BKD Wealth Advisors, till Bloomberg News.

Dow Jones stängde 1,0 procent högre på det nya rekordet 11.850. Samtidigt var Nasdaq Composite upp 2,1 procent och S&P 500 steg 1,2 procent till ett nytt 5-årsrekord.

Aktieomsättningen uppgick till 2.888 miljoner på New York-börsen och på Nasdaq Composite var omsättningen 2.247 miljoner aktier.

De amerikanska inköpschefernas index för tjänstesektorn sjönk till 52,9 i september jämfört med 57,0 månaden före. Väntat av analytikerna var ett index på 56,0, enligt Bloomberg News sammanställning.

Vinnare på Nasdaq var Nvidia som steg med 9,8 procent på spekulationer om att Intel kan komma att köpa bolaget. Störst stöd till Nasdaq gav Starbucks och Microsoft som steg 5,7 respektive 2,1 procent. Bakom Microsofts uppgång låg en positiv analys från Goldman Sachs som spår att bolagets nya operativsystem Windows Vista kommer att vara klart i tid.

Microsoft tog även täten bland Dow Jones-bolagen tillsammans med Boeing som steg 2,7 procent. Boeings uppgång förklarades av att Airbus skjutit upp leveranserna av sin nya jumbojet A380.

General Motors gick från vinnare till förlorare på Dow Jones efter att Wall Street Journal rapporterat att samarbetsavtalen med Nissan-Renault avbrutits. GM stängde 0,2 procent ner. Ford steg på nyheten med 4,0 procent.

Bland fåtalet förlorare fanns annars gruvsektorn med Phelps Dodge och Freeport MCM, som gick ned 1,8 respektive 0,9 procent.

Av de svenskrelaterade aktierna stängde Ericsson 35 öre högre och Nokia var upp 1,21 kronor jämfört med i Stockholm. Autoliv noterades 6,33 kronor högre.

På räntemarknaden hade den tioåriga räntan fallit 6 punkter till 4,56 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?