1515

Wall Street: Oljepriset räddade kurserna

Efter en svag inledning med sjunkande index slutade New York-börsen oförändrat på måndagen och tekniksektorn återhämtade något av fredagens fall på drygt 1 procent.

Stöd kom bland annat från ett kraftigt fall för råoljepriset.

Dow Jones Industrial och S&P slutade i stort sett oförändrat, på 12.086 respektive 1.378. Nasdaq Composite steg med 0,6 procent till 2.364.

Aktieomsättningen uppgick till drygt 1,4 miljarder på New York-börsen och till knappt 1,9 på Nasdaq Composite.

Inför börsöppningen presenterades siffror över privata inkomster, privatkonsumtion och kärnininflation i USA.

Statistiken visade på att privata inkomster stigit med 0,5 procent i september mot väntade 0,3 procent. Privatkonsumtionen steg samtidigt med 0,1 procent, att jämföra med väntade 0,2 procent.

Kärninflationen ökade med 2,4 procent i september, i linje med förväntningarna.

Men marknaden fäste i första hand vikt vid ett uttalande från Fedchefen i Richmond, som skapade viss nervositet i marknaden.

Jeffrey Lacker säger sig vara "missnöjd med var inflationen ligger nu" och han är inte övertygad om någon snabb nedgång i kärninflationen.

En faktor som påverkade marknaden i positiv riktning var råoljepriset, som föll med nästan 4 procent på spekulationer om stigande amerikanska råoljelager och varmt väder.

Bolagsspecifikt stod Wal-Mart i fokus på måndagen.

Detaljhandelsjätten sjönk 2,4 procent efter att ha meddelat att försäljningen i jämförbara butiker kommer att stiga med blygsamma 0,5 procent i oktober, den svagaste ökningen på nära 6 år.

Tekniksektorn blev fredagens stora förlorare efter att Goldman Sachs sänkt sina förväntningar på efterfrågan för så kallade moderkort i datorer.

Intel, som backade med drygt 3 procent i fredags, återhämtade 0,8 procent på måndagen.

Flera andra teknikbolag gick starkt, däribland H-P och IBM, som steg med 1,2 procent respektive 0,8 procent.

Bland vinnare inom sektorn var Yahoo, med en uppgång på 2,4 procent, efter att Merrill Lynch höjt rekommendationen på aktien till köp från neutral.

Verizon sjönk med 3 procent. Vinsten och intäkterna under det tredje kvartalet slog förvisso marknadens förväntningar, men bara med knapp marginal, konstaterade J P Morgan i en snabbanalys.

Aktien pressades även av vinsthemtagningar.

Boeing lyfte 0,6 procent efter en tilläggsorder på 20 plan av modellen 737-800 från den brasilianska lågprisbolaget GOL.

På räntemarknaden noterades den amerikanska tioåringen i stort sett oförändrat på 4,67 procent.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?