1515

Sur start väntar på börsen

Indexterminerna skvallrar om en negativ öppning på den europiska börserna. Å andra sidan kan Stockholmsbörsen få stöd från Nasdaq, ett oljepris som sjunkit ytterligare och en tidig julklapp från den halvstatliga telejätten.

Fokus för förmiddagens handel kommer att vara Teliasonera och SCA som både har kommit med delårsrapporter,

Teliasoneras ebitda-resultat om 8.756 miljoner kronor tredje kvartalet 2006 var nästan 400 miljoner kronor mer än vad analytikerna hade räknat med.

Teliasoneras styrelse föreslår dessutom en extraordinarie utdelning på totalt 20 miljarder kronor för 2006, ett besked som inte var helt förväntat. Trots det är analytiker osäkra på vilken uppsida det finns för aktien eftersom Teliasonera har gått starkt efter rapporterna från Elisa och norska Telenor.

"Konsensus justerades egentligen upp både efter Elisas och Telenors rapporter vilket kanske inte avspeglar sig i de siffror som vi har. Jag är lite osäker på vilken potential Teliasonera aktien har i dag efter den starka utvecklingen i samband med Elisa och Telenor, men någon procent upp är kanske att vänta. Samtidigt var det lite oväntat att få besked om extrautdelningar redan nu ", säger en analytiker.

SCA redovisar ett resultat före skatt på 1.753 miljoner kronor för det tredje kvartalet, vilket var bättre än föregående kvartal men klart sämre än analytikernas snittprognos om 1.836 miljoner kronor. Bolaget pratar om stark prisutveckling som kan ge stärkta marginaler, men också om högre kostnader för energi och råvaror.

New Yorkbörserna startade tveksamt på måndagen men återhämtade sig under handelsdagen och stängde i stort sett på oförändrade nivåer, även om Nasdaq och tekniksektorn tog ett lite skutt framåt efter fredagens kräftgång. Stöd kom också från ett backade oljepris.

Dow Jones Industrial och S&P stängde kring nollstrecket medan Nasdaq Composite slutade 0,6 procent högre.

Bland de teknikaktier som gick upp märktes Intel, Hewlett-Packard och IBM.

Bland vinnarna inom sektorn fanns Yahoo, med en uppgång på 2,4 procent, efter att Merrill Lynch höjt rekommendationen på aktien till köp från neutral

När golvhandeln på Nymex stängde på måndagskvällen hade oljepriset backat med nästan 4 procent till 58:43 dollar per fat och på dessa har priset ungefär hållit sig på under nattens elektroniska handel.

På de asiatiska börserna kunde inte någon enhetlig trend utläsas. Nikkei 225 avancerade 0,3 procent medan Hang Seng Index i Hongkong backade med 0,2 procent.

I Europa skvallrar de flesta indexterminer på en negativ börsöppning.

På dagens makroagenda kan japanska konsumtionssiffror och tysk detaljhandelsstatistik bockas av - båda kom in under förväntade nivå.

De japanska hushållens konsumtion sjönk 4,0 procent i september jämfört med samma månad 2005, analytiker hade väntat sig en nedgång med 2,1 procent.

Tyska detaljhandelns försäljning minskade med 1,2 procent i september jämfört med i fjol. Analytikerna hade räknat med att försäljningen skulle ökad med 1,9 procent.

Lite senare under dagen kommer de amerikanska hushållens konfidensindikator, klockan 14.30, och Chicago inköpschefsindex för oktober, klockan 16.00.Innehåll från GiggerAnnons

En vecka från konkurs till storsuccé

Claes Persson, vd på Syncro Group.
Claes Persson, vd på Syncro Group.

När Claes Persson klev in som vd på Syncro Group, tidigare Gigger Group, var bolaget en vecka från konkurs. På bara några år har han tagit bolaget till nya höjder. Nu etableras företaget internationellt och gör ett starkt tredje kvartal.

Syncro Group förvärvar SaaS-företag med intelligenta, automatiserade och unika plattformar. SaaS står för Software as a Service, och är mjukvaran i en molntjänst som företag tillhandahåller sina användare via internet. Bolaget är verksamma inom områdena Gig-ekonomi, influencer marketing och rekrytering och i portföljen finns bolag med SaaS-plattformar utvecklade med marknadens modernaste teknologier. 

– Vi är starka inom våra divisioner och våra förvärv ska kunna leva var och ett för sig, men samtidigt ska de kunna korsbefruktas med övriga företag, säger Claes Persson. 

Skapar synergier 

Han förklarar att fler förvärv skapar synergier och drar nytta av varandra. Ägandet av SaaS-plattformar innefattar ofta ganska hög risk eftersom plattformarna sällan är lönsamma när man förvärvar dessa. Men, vid ägandet av flera halveras risken och punkterar en, kommer de andra att växa. 

– De divisioner vi är verksamma inom är framtidssäkrad business. Får en plattform mot förmodan punktering kommer de andra att växa, vilket gör att koncernen kommer fortsätta må bra. Därför är risken för aktieägarna väldigt liten, säger Claes Persson. 

Läs det senaste från Syncro Group här  

Syncro når målen 

Bolagets tillväxtstrategi är tredelad och syftar till att förvärva bolag som ger synergier, territoriell utbredning och nya affärs- och intäktsmodeller baserade på deras befintliga plattformar. Med bolagets förvärv Collabs, Happyr och det senaste tillskottet Cube – ett av Nordens största och marknadsledande influencer marketingföretag – bevisar de att de går i linje med sin expansionsplan. Även lanseringen på den brittiska marknaden i mitten på november betyder att Syncro Group bryter ny mark och bockar av visionen om territoriell utbredning.

– Vi bevisar återigen att vi håller det vi lovar. Nu når vi den brittiska marknaden och har dessutom tecknat en avsiktsförklaring om joint venture tillsammans Emerging Classified Ventures. Det gör att vi kommer att nå länder över hela världen på över 100 onlinemarknadsplattformar, säger Claes Persson, vd för Syncro Group.

Uppvisar ett succékvartal 

Med ett fint resultat – en tillväxt på 149 procent under andra kvartalet – är det tredje kvartalet inte heller någon besvikelse. Bolaget har vuxit med över 100 procent och uppvisar en aggressiv tillväxt.

– Vi fortsätter att leverera enligt plan. Tittar man på vår influencer division så kommer den, i den här takten, att omsätta sammantaget runt 100 miljoner kronor. Vi ser att den affären har väldigt stor potential att växa ytterligare i och med ökade synergier mellan bolagen i divisionen. Det händer mycket spännande just nu och vi ser positivt på framtiden, säger Claes Persson. 

Om Syncro Group 

Syncro Group AB är ett marknadsnoterat bolag med strategi att äga, förvalta och förädla SaaS-bolag inom den nya marknadsekonomin. I portföljen återfinns bolag med SaaS-plattformar utvecklade med marknadens modernaste teknologier. Läs mer här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Gigger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?