1515

Wall Street: Tung öppning väntas

Terminerna för de amerikanska börserna pekar mot en negativ öppning på måndagen.

Försäljningssiffror under förväntan från Wal-Mart tynger tillsammans med ett uttalande från den amerikanska centralbankens Jeffery Lacker om att utsikterna för inflationen inte är lugnande och att den amerikanska ekonomin klarar av ytterligare åtstramning. Dessutom presenterades statistik över privata inkomster och konsumtion innan börsernas öppning.

Klockan 14.30 presenterades statistik över privata inkomster och privatkonsumtion i USA. Siffrorna visade på att privata inkomster stigit med 0,5 procent i september mot väntade 0,3 procent. Privatkonsumtionen steg samtidigt med 0,1 procent, att jämföra med väntade 0,2 procent.

Wal-Mart presenterade de sämsta försäljningssiffrorna för jämförbara butiker för oktober på nära sex år. Försäljningen steg med 0,5 procent, mot väntade 2-4 procent. Aktien tappade 4,0 procent i förhandeln.

Innan börsernas öppning presenterade även långdistansoperatören Verizon kvartalsresultat. Både resultat och intäkter kom in bättre än väntat och aktien klättrade något.

De amerikanska börserna stängde i negativt territorium på fredagen, tyngda av BNP-statistik som visat av tillväxten i USA är den lägsta på tre år.

Vid stängningdags hade Dow Jones Industrial tappat 0,6 procent till 12.065. S&P var samtidigt ned 0,8 procent medan Nasdaq Composite noterades 1,2 procent lägre.

USA:s BNP ökade med 1,6 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet, att jämföra med väntade 2,0 procent enligt Bloomberg news prognosenkät. Den svaga BNP-siffran fick marknaden att börja oroa sig för att den amerikanska ekonomin bromsat in så mycket att förväntningarna på bolagens resultat kan vara för högt ställda.

Wal-Mart och Home Depot backade 2,0 respektive 0,8 procent med oro att konsumtionen av bolagens varor kommer att sakta in i takt med ekonomin och på grund av högre oljepriser.

Tekniksektorn var fredagens stora förlorare efter att Goldman Sachs sänkt sina förväntningar på efterfrågan för så kallade moderkort i datorer. Intel backade med 3,1 procent.

Även industriaktierna gick dåligt, tyngda av Ingersoll-Rand som i sin kvartalsrapport sagt att en nedgång i byggsektorn kommer att ha negativ inverkan på årets resultat.


Terminen för Dow Jones -0,222%
Terminen för S&P 500 -0,260%
Terminen för Nasdaq -0,202%
2-åriga USA-räntan +0,008 till 4,751
10-åriga USA-räntan -0,008 till 4,663
Olja, US WTI -0,83 USD 59,92 USD


Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik och ultrasnabb laddning – nu lanseras Kia EV6 i Sverige

Kia EV6 har kallats för en av årets mest efterlängtade modeller.

Det gäller inte minst här i Sverige när bilen nu lanseras.

Här är detaljerna som förklarar varför elbilen Kia EV6 väcker sådan uppmärksamhet.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

EV6 är Kias första elbil som är baserad på den nya elbilsplattformen E-GMP (Electric Global Modular Platform). Denna har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt med ultrasnabb laddning. Vid en laddstation med minst 240 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Lång räckvidd

Elbilen, som lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november, släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line. Kia EV6 och EV6 Plus finns med bakhjulsdrift, EV6 Plus går även att få med fyrhjulsdrift och GT Line finns endast med fyrhjulsdrift. EV6 Plus och EV6 GT Line med fyrhjulsdrift, det vill säga med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln – har sammanlagt 325 hästkrafter. EV6 med bakhjulsdrift har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

I slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den är också fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Stolar av återvunna PET-flaskor

När det kommer till interiören hos Kia EV6 är det första man ser en dubbel panoramaskärm (dubbla 12,3-tumsskärmar) med intuitiva menyer och ett användarvänligt gränssnitt.

Intill förarplatsen finns en rejäl mittkonsol som rymmer växelväljaren, plats för mobiltelefonen och touchknappar för bland annat stol- och rattvärme.

Med en AR head-up display projiceras viktig information på vindrutan så att föraren lätt kan hålla koll och få guidning till sin destination.

Stolarna i nya EV6 är utformade med komfort i fokus och är klädda i veganskt läder eller mockaimitation, som tillverkats av återvunna PET-flaskor. I sätena, som går att fälla som vilostolar, är det enkelt och bekvämt att ta igen sig en liten stund medan batterierna laddas.

Dragkapacitet på 1600 kilo

Det är inte bara räckvidden, den ultrasnabba laddningen och de dubbla panoramaskärmarna som gör att Kia EV6 sticker ut.

Här finns en mängd tekniska funktioner som assisterar i vardagen, såsom döda-vinkel-varnare, varning för bakomvarande trafik, värmepumpsystem för effektiv uppvärmning/nedkylning av kupén, adaptiv farthållare med stop and go, parkeringssensorer fram och bak och elmanövrerad baklucka.

Oavsett version stoltserar Kia EV6 dessutom med dragkapaciteten på 1600 kg.

Kia EV6 kan även fungera som en mobil powerbank. Den är utrustad med en vehicle-to-load-funktion (V2L) och kan användas för att ladda och driva andra elektriska apparater som man kan behöva till exempel vid olika utomhusäventyr. Bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW vilket gör att EV6 till och med kan användas för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Kia EV6 lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?