1515

Räntor och valutor: Uppgång för dollarn

Amerikanska marknadsräntor vände upp och dollarn stärktes efter publiceringen av amerikanska privatinkomster och privatkonsumtion för september. Samtidigt kom hökaktiga uttalanden från Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker, som också bidrog till rörelserna. De blev dock blev kortvariga.

USA-räntorna handlades med en dragning nedåt fram till klockan halv tre då statistiken publicerades och Jeffrey Lacker började tala. Räntorna steg runt 2 punkter över hela linjen och dollarn stärktes mot både euron och yenen direkt på statistiken och talet. Uppgången gröptes dock ur ganska snart och dollarn föll tillbaka.

Vid svensk stängning handlades USA-räntorna på ungefär samma nivåer som vid svensk stängning på fredagen. Den tioåriga statsobligationsräntan noterades till oförändrade 4,68 procent medan tvååringen sjunkit en punkt till 4,76 procent.

Statistiken visade att privatkonsumtionen i USA steg 0,1 procent i september, jämfört med föregående månad. Samtidigt steg de privata inkomsterna 0,5 procent. Analytiker hade räknat med att konsumtionen skulle öka med 0,2 procent och att inkomsterna skulle stiga med 0,3 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Index för kärninflationen, (core PCE), steg 0,2 procent i september och noterades 2,4 procent över nivån i samma månad i fjol. Det var helt i linje med analytikernas förväntningar. För augusti uppmättes kärninflationstakten till oreviderade 2,5 procent.

Bear Stearns-ekonomen John Ryding skrev i en kommentar att trenden för de amerikanska disponibla inkomsterna är robust, vilket gör att utsikterna för tillväxten under fjärde kvartalet förbättras. Han konstaterade dock samtidigt att kärn-PCE sjönk som väntat och det, kombinerat med den svagare tillväxtsiffran för tredje kvartalet, borde få Fed att fortsätta att vila på räntehanen även vid nästa Fomc-möte den 12 december.

Jeffrey Lacker sade att beträffande inflationen är utsikterna inte lugnande. Kärninflationen steg med nära 3 procent under våren, och prisstabilitet innebär enligt honom att priserna, enligt core PCE, stiger med mellan 1 och 2 procent.

Han påpekade vidare att ju längre inflationstakten är förhöjd, desto svårare är det att reducera den, men den amerikanska ekonomin ät uthållig och klarar av ytterligare penningpolitisk åtstramning.

En svensk analytiker argumenterade att Jeffrey Lackers ståndpunkt redan är vida känd och att det inte var något i statistiken som ändrade sentimentet från i fredags, som det svagare BNP-utfallet skapade.

"BNP tog bort spekulationerna om att Fed höjer mer, och dagens siffror ändrar inte det", sade analytikern och tillade att många nu vill se ISM-index på onsdag och arbetsmarknadsrapporten på fredag innan de kan göra en ny analys.

Europaräntorna hängde i stort sett med i USA-räntornas rörelser och vid svensk stängning låg de också nära samma nivåer som på fredagens svenska stängning.

Svenska marknadsräntor sjönk ytterligare något mer än i övriga Europa. Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk 3 punkter, till 3,69 procent. Räntegapet till den tyska motsvarigheten vidgades till -11 punkter (-9). Räntegapet har därmed vidgats 5 punkter i spåren på Riksbankens något mjuka inflationsrapport i torsdags.

Dagens europeiska statistikagenda var ganska tunn men på morgonen kom siffror över tyska maskinorder, från branschorganisationen VDMA. De visade att orderingången på maskiner och anläggningar steg med 17 procent i september, jämfört med ett år tidigare. Den inhemska orderingången ökade 24 procent och den utländska ökade 14 procent, jämfört med samma period året före.

Även för europeisk del var mest fokus riktat mot USA- statistiken. Men senare i veckan väntas räntebesked från ECB och redan imorgon, tisdag, väntas detaljhandelssiffror från Tyskland. Enligt Bloomberg News konsensusprognos väntas detaljhandeln ha ökat med 0,6 procent i september jämfört med månaden före och med 1,9 procent på årsbasis.

Analytiker uppgav till Bloomberg News att detaljhandeln väntas styrka tron på att tillväxten är robust i euroområdet och att räntehöjar-caset för ECB kvarstår.

"Vi har fått en hel del data som kommit in på den starka sidan, vilket indikerar en robust tillväxt i euroregionen...ECB- ledamöter har också varit mycket hökaktiga, vilket jag tror att de kommer att fortsätta med, och marknaden kommer att förbli nervös, de tvååriga obligationerna ser sårbara ut", sade Elisabeth Afseth på Evoultion Securities, till Bloomberg News.

På valutamarknaden blev dollarförstärkningen alltså kortvarig och vid svensk stängning handlades dollar-yen på nära samma nivå som på fredagen samma tid, på 117:40. Även mot euron var nettoförändringen liten, då euro-dollar stod i runt 1:27.

Yenen uppgavs ha fått lite stöd av att utsikterna för den japanska ekonomin nu ser bättre ut, något som väntas bli bekräftat imorgon tisdag, i Bank of Japans månadsrapport.

En svensk analytiker betecknade handeln i svenska kronor som lite trendlös i brist på statistik och mycket utlandsstyrd. Mätt i TCW-index stärktes kronans värde marginellt, till 126,45 jämfört med 126,48 på fredagen. Vid svensk stängning handlades dock såväl euron som dollarn i stort sett oförändrat mot kronan, på 9:22 respektive 7:25, jämfört med noteringarna vid fredagens svenska stängning


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?