1515

Fastighetsbolag vinnare på måndagsbörsen

Fredagens BNP-siffra i USA sänkte USA-börserna och även Tokyobörsen, vilket smittade av sig i Europa på måndagen. Fallet i Astra Zeneca hejdades under morgonens handel och aktien steg under relativt stor omsättning.

Teleoperatörer var sämsta bransch.

Klockan 12.20 noterades OMXS30 till 1.080,5, motsvarande en nedgång med 0,7 procent. DJ Stoxx 50 sjönk lika mycket.

"Det är svagt efter BNP-siffran i fredags. Det kommer dock en hel del siffror i veckan som kan förändra bilden åt det positiva hållet. Börsen är något strechad just nu och därmed känslig för negativa nyheter", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Efter att Dow Jones nått flera nya rekord backade de amerikanska börserna på fredagen, tyngda av BNP-statistik som visat att tillväxten i USA är den lägsta på tre år.

Dollarn försvagades som en reaktion på BNP-siffran och marknadsräntorna backade. Med viss fördröjning slog det även mot börserna och de svenska aktierna i USA stängde generellt ned jämfört med i Stockholm.

Siffrorna kan dämpa förväntningarna om att Fed har mer att göra vad gäller räntehöjningar, men å andra sidan ser flera bedömare en relativt snabb återkomst för tillväxten under fjärde kvartalet.

Astrazeneca fortsatte inledningsvis ned efter torsdagens delårsrapport och beskedet att företaget lägger ned ytterligare en medicin i forskningsportföljen, denna gång en mot stroke. Men den kraftiga nedgången med drygt 10 procent lockade på måndagen fram köpare i aktien.

Kursfallet i Astra Zeneca har bäddat för ett köptillfälle i aktien, anser bland andra Kaupthing som i en analys från i fredags upprepar sin rekommendation öka. Riktkursen, 500 kronor, ligger fast.

Även Öhman står fast vid sin köprekommendation i Astrazeneca. Riktkursen sänks dock något, med 7 kronor, till 512 kronor.

Det finns tre skäl till att bolaget inte lyckades imponera på marknaden med rapporten i torsdags. Det viktigaste var givetvis misslyckandet för strokepreparatet NXY-059. Men även oro för marginalpress i och med generisk konkurrens för Toprol XL och oro inför två möten hos den europeiska patentmyndigheten kring Nexium kan ha pressat kursen.

Astra Zeneca steg 2:50 kronor till 424:50.

Zink befinner sig i en positiv trend på grund av sinande lager. Metallpriset har brutit 4.000 dollar per ton och kan enligt Handelsbanken Capital Markets i det kortare perspektivet nå både 4.500 och 5.000 dollar per ton. Metallen är viktig både för Boliden och Lundin Mining.

Trots detta sjönk Boliden med 2 kronor till 164 inför rapporten som släpps i morgon tisdag.

Bure steg med 8 öre till 3:31 efter sin rapport. Bolaget meddelade bland annat att det har för avsikt att inom det närmaste året skifta ut cirka 900 miljoner kronor till aktieägarna. Därtill avses också förväntade teckningslikvider från utestående teckningsoptioner, cirka 500 miljoner, återföras.

Teleoperatörerna har gått mycket starkt den senaste veckan efter starka rapporter från europeiska konkurrenter.

Teliasonera backade med 1 krona till 52 kronor inför rapporten imorgon tisdag och Tele2 med 1 krona inför rapporten som släpps på onsdag.

Hennes & Mauritz gick emot strömmen och steg med 2:50 till 311:50. Morgan Stanley höjer riktkursen med 12 procent till 375 kronor, från 335, enligt en färsk analys.

Höjningen görs efter Morgan Stanleys senaste besök hos H&M, som ökade förtroendet för bolaget nya initiativ, speciellt den internationella expansionen, hemmashopping (online, katalog), skor och nya prissegmentkoncept.


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?