1515

Stockholmsbörsen: Oljebolagen förlorare

Tyngd av USA-börsen öppnade Stockholmsbörsen med negativa kurser på tisdagen. Sämst gick det för oljebolagen som backade efter att oljepriset sjunkit.

Lindex lämnade morgonens rapportbesvikelse och sjönk med 13,6 procent. Tele2 gick emot strömmen och steg med 1,7 procent efter att bolaget sålt sin franska verksamhet.

Klockan 10.20 noterades OMXS30 till 1.034,7, vilket motsvarar en nedgång på 0,8 procent. DJ Stoxx 50 sjönk samtidigt med 0,5 procent.

Marknaderna pressades av de amerikanska inköpschefernas index sjönk till 52,9 procent i september, att jämföra med 54,5 i augusti.

"Det är lite halvbaissigt idag och jag ser ingen anledning till att det inte skulle kunna falla på lite mer. Lyssnade på Volvos vd som talade om ganska stora nedskärningar. Det är i sig en negativ signal även ur ett makroperspektiv", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

"Rapporterna kommer att bli mycket intressanta. Förväntningarna har skruvats ned en bit, frågan är om det har varit tillräckligt", fortsätter samma mäklare.

Tele2:s försäljning av sin franska fastnäts- och bredbandsverksamhet till SFR för 3,3 miljarder kronor fick aktiekursen att stiga med 1,7 procent till 74,75. Affären ger Tele2 en reaförlust på cirka 1 miljard kronor och bolaget passade också på att göra en nedskrivning på 3,0-3,5 miljarder kronor under det tredje kvartalet.

"Att det fanns ett behov att skriva ned måste alla ha vetat om Tele2 köpte ju jättejättedyrt", kommenterar en analytiker. Lindex

Lindex sjönk med 15,50 kronor till 98, motsvarande en nedgång med 13,6 procent kronor efter sin rapport på tisdagsmorgonen.

"Försäljningen i jämförbara butiker sjönk under kvartalet och ligger under marknaden i stort. Detta visar att de tappar marknadsandelar, trots väldigt aggressiva marknadsföringskampanjer. Det är tyvärr en gammal typisk Lindextradition som nu upprepar sig igen efter några starkare kvartal", säger Mattias Karlkjell, analytiker på ABG Sundal Collier.

Han påpekar även att bruttomarginalen har förbättrats de senaste åren men att denna trend förmodligen har nått vägs ände och att försäljningen måste öka för att vinsten ska kunna stiga framöver. Efter utdelningen på 5 kronor kan man inte heller förvänta sig några större utdelningar framöver.

"Cevian har gjort sitt vad gäller utdelningar i bolaget", säger Mattias Karlkjell.

Kappahl sjönk med 25 öre till 55 kronor.

Råvarubolagen hör till förlorarna i Europa eter att råvarupriserna backat.

De senaste dagarnas prisnedgång i olja kommer trots att Venezuela och Nigeria beslutat sig för minska oljeproduktionen med sammantag 170.000 fat per dag. Marknaden tror att de välfyllda amerikanska lagren ska täcka upp för den minska exporten från dessa två länder.

"Åtgärderna från Venezuela och Nigeria ser inte ut att bita. Prisnedgången kan förklaras med de stora bränslelagren, särskilt för eldningsolja. Priserna ska fortsätta söderut", säger en bedömare till Bloomberg News.

Vostok Nafta sjönk med 1,7 procent till 464,50 och Lundin Petroleum med 1,6 procent till 77,50.


Innehåll från NetsmartAnnons

Mötestrender: Demokratiska möten – alla ska kunna delta på samma villkor

Fler digitala möten kan spara stora pengar åt företagen, med lägre kostnader för tjänsteresor och mindre stress. Men nya hybrida mötesformer innebär samtidigt en teknisk utmaning för många bolag och deras anställda.

– Vi vill att det ska vara enkelt. Det är viktigt att få med sig alla oavsett grad av teknikintresse, säger Ronnie Gran produktspecialist på Netsmart, distributör av interaktiva produkter till företag, organisationer och skolor.

Läs mer om framtidens ljudlösningar

Du loggar in på ett digitalt möte, men helt plötsligt försvinner ljudet. Känner du igen dig? Det tar både tid och energi att lösa teknikproblem, men det finns en lösning. Om du har rätt verktyg kan du både undvika strul – och se till att allas röster blir hörda under mötet. Netsmarts expert Ronnie Gran reder ut alla frågetecken kring framtidens möten.

– Alla behöver bra utrustning. Ju mer vi använder tekniken desto mer blir vi medvetna om hur viktigt det är med bra ljud och bild. Allt pappersprassel, kaffekoppar, folk som pratar i mun på varandra – nu är det viktigare än någonsin att ha rätt verktyg, säger han.

Ronnie Gran får ofta frågan hur man kan få mötena så givande som möjligt när några deltar på plats, och andra hemifrån. Han berättar att framtidens arbetssätt redan är här.

– Tänk dig att du istället för de vanliga mikrofonerna, sladdarna och allt sånt har 8 192 virtuella mikrofonpunkter utspridda i hela rummet. Dessa mikrofoner anpassar sig automatiskt efter antalet personer som pratar, oavsett var de befinner sig i rummet och filtrerar även bort distraherande bakgrundsljud, säger han.

Netsmarts lösningar är dessutom helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Den väggmonterade mikrofonlösningen gör att du slipper både sladdar och fjärrkontroller.

– Den stora fördelen, förutom att ljudet blir så himla bra, är att det är enkelt att koppla in och använda. Många hör av sig och berättar att de inte trodde att det skulle vara så enkelt, säger han.

Ronnie Gran berättar om en av deras kunder som hade för låg ljudnivå under sina digitala möten.

– Det var ett stort finansinstitut, och när det handlar om pengar och siffror kan det bli stora problem om mottagaren inte riktigt hör vad den andra säger. De provade att montera in en Nureva HDL300 i ett av sina rum och för dem var det som natt och dag. Det blev en enorm skillnad – och ger en helt annan trygghet och säkerhet, säger han.

Boka live-demo 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?