1515

Minst sagt surt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backade på bred front på tisdagen. Marknaden präglades av utvecklingen i USA där börserna inledde med sjunkande kurser för tredje dagen i rad.

"Det har ju varit minst sagt surt i dag i spåren av konjunkturoro efter måndagens amerikanska makrosiffror", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 backade 0,9 procent till 1.034, medan det nya OMX Nordic 40-indexet sjönk med 0,6 procent.

Omsättningen landade på 20,9 miljarder kronor.

Tisdagens stora förlorare var Lindex vars aktie tappade hela 17,2 procent, eller 19:50 kronor, till 94 kronor, efter en oväntat svag delårsrapport.

"Lindex rapport var trist. Mycket sämre än alla förväntat sig på alla punkter, men jag tycker att nedgången är lite överdriven. De har ju ändå gjort en del bra grejer och är på rätt väg", säger mäklaren.

Tele2:s försäljning av sin franska fastnäts- och bredbandsverksamhet till SFR för 3,3 miljarder kronor fick aktiekursen att stiga med 1,7 procent till 74:75. Affären ger Tele2 en reaförlust på cirka 1 miljard kronor och bolaget passade också på att göra en nedskrivning på 3,0-3,5 miljarder kronor under det tredje kvartalet.

"Lite väntat, men ändå bra. De fick betalt i övre spannet av vad vi hade förväntat oss", säger mäklaren.

Flera andra klädföretag sjönk på börsen, däribland Hennes & Mauritz som var ner med 1 kronor till 305:50 kronor.

Turerna kring lastbilstillverkarna Scania, MAN och Volkswagen fortsatte på tisdagen. Rykten om att Scania, tillsammans med Volkswagen, kommer att lägga ett bud på MAN fick MAN:s aktiekurs att rusa i eftermiddagshandeln. Varken MAN eller Scania ville kommentera ryktet.

"Vi försöker hålla oss till fakta. Det har cirkulerat den här typen av uppgifter var och varannan dag", säger Fredrik Lindgren, informationschef på Investor, en av Scanias storägare, till Nyhetsbyrån Direkt.

Scanias aktie steg 2:50 kronor till 439 kronor.

Både olje- och metallpriserna sjönk under dagen vilket pressade råvarubolagen.

Boliden tappade 3,1 procent, eller 4:25 kronor, till 135 kronor. Lundin Mining sjönk 3,5 procent, eller 7 kronor, till 190:50 kronor.

Även oljebolagen backade. Vostok Nafta sjönk 3,5 procent till 456 kronor och Lundin Petroleum var drygt 2 procent lägre på 77 kronor.

Inom verkstadssektorn stod Volvo i fokus efter att Volvos vd Leif Johansson flaggat för personalneddragningar som svar på att den nordamerikanska lastbilsmarknaden viker nästa år. Marknaden kan enligt Volvos vd backa med upp till 40 procent under det första halvåret 2007.

Volvos B-aktie backade 5 kronor till 429:50 kronor och A-aktien sjönk med 6 kronor till 444 kronor.

Spelbolagen, som var måndagens stora förlorare, fortsatte ned även på tisdagen. Unibet sjönk med ytterligare 6:50 kronor till 140 kronor. Det senaste kvartalet har bolagets börsvärde sjunkit med en dryg fjärdedel.

Boss Media sjönk drygt 2 procent till 13:20 kronor.


Innehåll från NetsmartAnnons

Så jobbar du smartare – lösningen för att få mer gjort i möten

Digitala möten har blivit en del av vår vardag, men teknikstrul kan fortfarande sätta käppar i hjulet. Copiax var ute efter en bättre ljud- och bildupplevelse till sina digitala möten när de hörde talas om Nureva och SMART Board.

– Det är den bästa investeringen vi har gjort, säger Roberto Urbina, IT-operation manager.

Läs mer om framtidens ljudlösningar

Under hösten har företag över hela Sverige välkomnat tillbaka sina anställda till kontoret. Men det betyder inte att digitala möten är historia. Allt fler har upptäckt fördelarna med mötesformen som är här för att stanna. Teknikhandelsföretaget Tillquist Group kontaktade Netsmart för att installera en SMART Board och ljudlösningen Nureva HDL300. 

– Vi är ett expansivt bolag som vill växa i Norden och vi behövde investera i rätt digitala verktyg för att lyckas med det, säger Per Clementz, Head of Product Development.

Tillquist Group hade höga krav på den tekniska utrustningen. Högst upp på listan var att tekniken skulle vara av bästa kvalitet, snygg och enkel att använda. Netsmart hade lösningen som uppfyllde alla krav och idag har de en SMART Board och ljudlösningen Nureva HDL300 i flera mötesrum.

– Vi har bara skrapat på ytan av möjligheter, men alla är otroligt nöjda, säger Per Clementz.

Per Clementz, Head of Product Development.
Per Clementz, Head of Product Development.

Det är många företag som undrar hur den nya tidens mötesrum ska utformas när det gäller allt från om man ska sitta eller stå, hur många stolar som behövs, vilken teknik som krävs och hur man kan anpassa mötena för de som inte är med på plats? Copiax är en del i Assa Abloy-koncernen. Idag är de den största grossisten i Sverige inom lås och säkerhet – och de hade samma funderingar.

– Demonstrationen av den plattformsoberoende ljudlösningen Nureva HDL300 verkade lite för bra för att vara sann. Men så fick vi prova systemet – och det var fantastiskt. Den känner automatiskt in rummet och levererar alltid perfekt ljud, säger Roberto Urbina, IT-operation manager på Copiax.

Idag har Copiax både en Nureva HDL-ljudlösning och en SMART Board installerade i alla mötesrum. SMART Board är en digital whiteboard med flervägskommunikation, interaktiv skärm, webbläsare, skärmspegling och videokonferenshub.

– Det är bara att slå på apparaten så funkar det. Och du kan sitta var som helst i rummet och prata i normal samtalston och budskapet når ändå fram, säger Roberto Urbina.

Netsmarts lösningar är helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Alla deltagare kan bidra med innehåll på den gemensamma ytan oavsett var i världen de sitter.

– Vårt främsta verktyg är vår webbsida. Men vi har också mycket konferenser, vi leder kurser och annat digitalt. För oss är det otroligt viktigt att kunna nå ut med vårt budskap i alla kanaler, säger Roberto Urbina.

Boka live-demo 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?